Turnieje spożywcze 2012 - rozstrzygnięte

27 Kwiecień 2012, wyświetleń: 3937,

Nagrody w tegorocznych ogólnopolskich turniejach spożywczych zostały rozdane!


Do Poznania w dniach 24-27 kwietnia na turnieje zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu wspólnie z Zespołem  Szkół  Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zjechali młodzi uczniowie zawodu dosłownie z całej Polski.

Najpierw w szranki stanęli cukiernicy, którzy w XV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym  im. Wojciecha Kandulskiego mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 7 godzin trzypiętrowego,  tortu 20 ciastek bankietowych, 3 figurek marcepanowych, okolicznościowego napisu z czekolady i  torciku do degustacji, który musiał mieć identyczny smak jak główny tort. Robert Einbacher  podsumowując w imieniu jury wyniki tegorocznych zmagań podkreślał, że poziom turnieju cukierniczego był wyrównany. Uczniowie wykazali się inwencją w dekorowaniu swoich prac , choć trudno nie oprzeć się było wrażeniu , że najważniejsze – także w pracowniach cukierniczych – są zbliżające się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. Wiceprzewodniczący jury zaapelował do laureatów aby doskonalili swoje umiejętności – szczególnie w zakresie doboru smaków wyrobów.

W turnieju cukierniczym startowało 18 zawodników.  Zwyciężył Mariusz Górecki, który uczy się  w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni i pracuje w Cukierni Przemysława Kuczory. Drugie miejsce przypadło Katarzynie Głowackiej z Kwidzyna, która uczy się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2,trzecie miejsce zajęła Sylwia Kierepka z Zamościa, ucząca się w Rzemieślniczej Szkole Zawodowej i doskonaląca swój fach w zamojskiej Cukierni Fabian. Zwycięska trójka oprócz cennych nagród otrzymała także zaproszenie do wzięcia udziału w bezpłatnych  warsztatach zdobnictwa w Cukierni Kandulski.

W kolejnych dniach swoje umiejętności sprawdzali piekarze i wędliniarze. Są to niestety zawody zanikające – z roku na rok naukę podejmuje coraz mniej piekarzy, a uczniów wędliniarstwa można często policzyć na palcach jednej ręki. Kto więc w przyszłości upiecze nam chleb, zrobi kiełbasę czy przygotuje tort? Tym ważniejsze jest nagradzanie dokonań tych młodych ludzi. Już dziś na początku swojej kariery zawodowej prezentują mistrzowski kunszt i z pewnością po ukończeniu nauki znajdą natychmiast zatrudnienie w renomowanych firmach. Tegoroczne zmagania przebiegały podobnie jak w latach ubiegłych  na wysokim poziomie. Wyróżniała je jednak bardzo silna pozycja…kobiet. Żartowano, że tym razem zachowano parytet płci, ale mówiąc poważnie dziewczęta okazały się bezkonkurencyjne i w obu konkursach pozostawiły swoich rywali daleko w polu, wygrywając znaczącą różnicą punktów. Zwyciężyła kobieca staranność wykonania, dbałość o każdy detal w dekoracji i … wyczucie smaku.

 W XV Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym im. Anny Butki uczniowie musieli wykonać chałki, rogaliki, drożdżówki, bułki zwykłe, knyple lub kajzerki, bułki plecionki oraz eksponat artystyczny. Piotr Koperski gratulował serdecznie startującym uczniom. Dziękował także wszystkim, którzy pomogli przygotować się młodym ludziom do startu i opiekowali się nimi w podróży z bardzo odległych miejscowości. W Poznaniu pojawili się bowiem uczniowie z Zamościa, Włoszczowej, Lublina czy Gdańska.  Motyw piłkarski znów pojawiał się bardzo często, ale ostatecznie jury pierwsze miejsce przyznał za klasyczną pracę. Zwyciężyła Ewelina Lubańska z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w  Lublinie.Obok niej na podium stanęli: na drugim miejscu - Michał Czelusta z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni i na trzecim miejscu Damian Kubicki, uczący się  razem z Eweliną

Aleksander Tecław podsumowując zmagania młodych wędliniarzy startujących w XIV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa bardzo cieszył się, że zwycięstwo przypadło dziewczynie.  Pojawienie się przedstawicielki płci pięknej  to rzadkość  w tym zawodzie, a tym bardziej w roli zwyciężczyni typowo męskich zmagań.

Uczniowie z różnych stron kraju zostali poddani sprawdzianowi i ocenie podczas pracy przy nadziewarce, rozpoznawania rodzajów i klas mięsa, rozróżniania podrobów, osłonek i przypraw. Do zadań uczestników należało także dobranie odpowiedniego stroju dla pracowników zatrudnionych na różnych stanowiskach. Na zakończenie, uczniowie  musieli popisać się swymi talentami w układaniu i dekorowaniu wędlin na paterach.

Bezkonkurencyjna okazała się Estera Wac z Zespołu Szkół Spożywczych,Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, drugie miejsce zdobył Sebastian Solarz z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, a trzecie miejsce zajął Jacek Maciałek, który uczy się w tej samej szkole co zwyciężczyni turnieju. 

Za każdym razem jurorzy podkreślali , że sam fakt startu w tych turniejach jest rodzajem nagrody. A młodzi ludzie mieli okazje nie tylko poznać swoich młodych kolegów po fachu i obserwować ich umiejętności. Walczyli o realne i cenne nagrody ufundowane przez sponsorów. Dla dziewięciorga z nich -  laureatów trzech pierwszych miejsc była to także walka o zaliczenie praktycznej części egzaminu czeladniczego. Zdali ją w cuglach – oby w przyszłości egzamin mistrzowski zaliczyli w podobnym stylu!

Marzena Rutkowska-Kalisz

Zapraszamy na realcję filmową i do galerii foto






Podobne tematy dla tagów: turnieje spożywcze,ZSPS,piekarze,cukiernicy,wędliniarze,uczniowie zawodu,

Przyszli czeladnicy na start!
Finały ogólnopolskich zmagań młodych spożywców
Turnieje spożywcze 2012
Turnieje spożywcze
6 marca -Wielkanoc Mięsne Święta
Turnieje spożywcze 2014
Bułki , bułeczki, Bochny, bochenki...
XII Wielkopolskie Święto Chleba
Jubileuszowe pasowanie uczniów.
Wstąpili w szeregi rzemiosła
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
Międzynarodowa praktyka zawodowa
Uroczyste pasowanie uczniów
Święto Patronki Fryzjerów Św. Marii Magdaleny

Ankieta