Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa

 

Projekt "Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa"

Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu od 22.06.2023 r. w ramach umowy o partnerstwie realizuje wspólnie z Miastem Poznań, Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu  projekt mający na celu uruchomienie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa. Przedsięwzięcie jest współfinansowane z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach konkursu „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 Branżowych Centrów Umiejętności (BCU), realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVEs)”, ogłoszonego przez ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania w latach 2022 i 2023. Liderem projektu jest Miasto Poznań, WIR w Poznaniu jest partnerem dodatkowym.
Projekt realizowany jest w dwóch etapach:
1) Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności (BCU)
Centrum powstało przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu, gdzie od ponad 70 lat kształcą się przyszli rzemieślnicy związani z branżą spożywczą, m.in. piekarze. W ramach etapu utworzenia placówki zrealizowano następujące działania:
- działania inwestycyjne - rozbudowa infrastruktury BCU,
- zakup wyposażenia: maszyny, sprzęt, urządzenia techniczne i materiały eksploatacyjne w zakresie związanym z funkcjonowaniem BCU,
- utworzenie struktury instytucjonalnej  - wpisanie BCU do przepisów prawa oświatowego, powołania Rady BCU,
- zatrudnienie pracowników BCU, w tym trenerów i szkoleniowców, przygotowanie dokumentacji programowej dla szkoleń i kursów realizowanych w BCU.

2) Wsparcie funkcjonowania Branżowego Centrum Umiejętności
Nowo utworzone BCU  jest ośrodkiem kształcenia, szkolenia i egzaminowania o zasięgu ogólnokrajowym, skupia się na czterech kluczowych obszarach działania:

  • edukacyjno-szkoleniowym, zapewniające szkolenia dla szerokiej grupy odbiorców,
  • wspierającym współpracę między sektorem edukacji a biznesem,
  • innowacyjno-rozwojowym, promującym nowe technologie i współpracę badawczą,
  • doradczo-promocyjnym, podnoszącym rangę zawodu piekarza.

Działania edukacyjne są skierowane do uczniów, studentów, nauczycieli oraz dorosłych, oferując im certyfikowane szkolenia branżowe.
Kluczowym zadaniem Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu w projekcie jest wprowadzenie dwóch nowych kwalifikacji do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji. Są to:

  • Produkowanie galanterii piekarskiej,
  • Wykonywanie prac pomocniczych w piekarstwie.

Obie kwalifikacje są odpowiedzią na dynamicznie zmieniające się potrzeby rynku pracy. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu będzie pierwszą w kraju instytucją certyfikującą obie kwalifikacje.
Poza tym działaniem Izba w ramach projektu zorganizuje w Wielkopolsce siedem Festiwali Piekarstwa oraz Kongres Piekarstwa, które mają na celu promocję piekarstwa oraz BCU.

Zapraszamy na relację z otwarcia BCU - https://www.poznan.pl/mim/info/news/branzowe-centrum-uroslo-jak-na-drozdzach,245350.html




 

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony