Zaproszenie na I Kongres Piekarstwa

15 Maj 2025, wyświetleń: 725,

„Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”


Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu w partnerstwie z Miastem Poznań, Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu,  Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa Rzeczpospolitej Polskiej oraz  Uniwersytetem Ekonomicznym w Poznaniu serdecznie zapraszają do udziału w I Kongresie Piekarstwa, który odbędzie się w dniach 23-24 września 2025 r. w Poznaniu.

Wydarzenie organizowane jest w ramach projektu „Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa” dofinansowanego z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności.
Tematem przewodnim Kongresu będzie „Sztuka łączenia tradycji z nowoczesnością”.
W programie Kongresu przewiduje się wykłady zaproszonych gości ściśle związanych z branżą piekarską, edukacją zawodową oraz nowoczesnymi technologiami wspierającymi rozwój rzemiosła. Będą to zarówno przedstawiciele świata nauki, edukacji, jak i praktycy – mistrzowie piekarstwa, przedsiębiorcy, innowatorzy i liderzy zmian w tej dziedzinie. Kongres będzie doskonałą okazją do nawiązania partnerstw na rzecz rozwoju kształcenia zawodowego oraz wymiany doświadczeń pomiędzy osobami, dla których podnoszenie kwalifikacji przez przedstawicieli branży piekarskiej jest niezwykle ważne. W załączeniu przekazujemy szczegółowy program wydarzenia.
Do udziału w wydarzeniu zapraszamy każdego, kto interesuje się przyszłością kształcenia zawodowego w Polsce. W szczególności: przedstawicieli sieci organizacji rzemiosła, kadrę akademicką, przedstawicieli szkół prowadzących kształcenie zawodowe, nauczycieli centrów kształcenia zawodowego, ośrodków dokształcania i doskonalenia zawodowego, nauczycieli przedmiotów zawodowych, przedstawicieli Kuratoriów Oświaty.
Główne cele Kongresu to m. in.:

  • wskazanie rozwiązań i kierunków rozwoju nowoczesnej edukacji zawodowej,
  • zaprezentowanie inspirujących rozwiązań wzmacniających piekarstwo,
  • integracja środowiska edukacyjnego, rzemieślniczego i przedsiębiorców w celu budowania trwałych relacji i wspólnych inicjatyw,
  • budowanie pozytywnego wizerunku kształcenia zawodowego i rzemiosła,
  • prezentacja nowoczesnych narzędzi wspierających rozwój piekarstwa jako zawodu z przyszłością,
  • tworzenie przestrzeni do wymiany wiedzy i doświadczeń,
  • wsparcie działalności Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa.

Pierwszy dzień Kongresu Piekarstwa odbędzie się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu im. J.J. Śniadeckich, przy ul. Warzywnej 19 w Poznaniu. Drugi dzień Kongresu odbędzie się w trakcie Targów POLAGRA na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Uczestnikom wydarzenia zapewniamy nocleg, wyżywienie, bezpłatne wejście na Targi POLAGRA.

Osoby zainteresowane udziałem w Kongresie prosimy o zgłoszenie do 26 maja 2025 r. poprzez elektroniczne wypełnienie zgłoszenia pod linkiem: zapisy na Kongres Piekarstwa

Szczegółowych informacji o wydarzeniu, w tym o rejestracji udziela Wydział Oświaty Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Pytania prosimy kierować na adres e-mail: oswiata@irpoznan.com.pl lub telefonicznie: 512 478 534.

Liczba miejsc ograniczona. Liczy się kolejność zgłoszeń.
Na zgłoszenia czekamy do 19 maja 2025 r!

Serdecznie zapraszamy! 

  1. Program Kongresu Piekarstwa
  2. Zaproszenie na Kongres Piekarstwa

NASI PRELEGENCI I PANELIŚCI

Prezes
MAREK SKORASZEWSKI -

Prezes Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu od 2023 r. i starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Koninie od 1999 r. Rzemieślnik branży kamieniarskiej. Członek Powiatowej Rady Rynku Pracy w Koninie. Inicjator utworzenia Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej Cechu Rzemiosł Różnych w Koninie, kształcącej przyszłe kadry na rynek pracy.Reprezentuje zrzeszonych rzemieślników oraz małych i średnich przedsiębiorców wobec urzędów administracji i innych instytucji. Promotor dualnego kształcenia w rzemiośle, wykonywania działalności gospodarczej w powiązaniu ze szkoleniem pracowników młodocianych oraz doskonalenia umiejętności i nabywania nowych kompetencji przez osoby dorosłe.

Tomasz Wika
TOMASZ WIKA -

Dyrektor Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Ekspert w zakresie promocji kształcenia dualnego w rzemiośle oraz ds. dialogu społecznego, powołany do prac w zespołach Rady Dialogu Społecznego. Aktywny uczestnik dialogu społecznego, mediator na liście Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Współpracuje ze szkołami branżowymi z Wielkopolski oraz poznańskimi uczelniami. Konsultant aktów prawnych dot. m. in. prawa oświatowego, ustawy o rzemiośle.Zaangażowany we współpracę z partnerskimi Izbami Rzemieślniczymi Niemiec i Francji w ramach programu Erasmus+.

Zuzanna Szmyt
ZUZANNA SZMYT -

Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu oraz Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie Piekarstwa. Z pasją rozwija ideę nowoczesnego kształcenia zawodowego w oparciu o współpracę z rzemieślnikami i edukatorami. Inicjatorka wielu projektów mających na celu profesjonalizację i promocję piekarstwa jako zawodu przyszłości.

Osoba 4
JOANNA KAROLKIEWICZ -

Prof. AWF dr hab. Joanna Karolkiewicz jest absolwentką kierunku Biologia na Wydziale Biologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Od 1992 roku pracuje w Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu, gdzie kształci przyszłych specjalistów w dziedzinie dietetyki oraz prowadzi intensywną działalność naukową.Jako kierownik Zakładu Żywności i Żywienia na Wydziale Nauk o Zdrowiu AWF w Poznaniu,prof. Karolkiewicz aktywnie współpracuje z licznymi krajowymi i międzynarodowymi instytucjami badawczymi.Prof. Karolkiewicz była także prelegentką na wielu konferencjach naukowych dla dietetyków, lekarzy i trenerów, gdzie dzieliła się swoją wiedzą na temat zaleceń żywieniowych w kontekście aktywności fizycznej i zdrowia metabolicznego

Osoba 5
DOROTA KLENSPORF-PAWLIK -

Doktor inż. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, adiunkt w Katedrze Jakości i Bezpieczeństwa Żywności, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Zainteresowania badawcze obejmują ocenę jakości i bezpieczeństwa żywności, w tym owady jadalne, a także poprawę jakości, stabilności i wartości odżywczej nowych produktów.W badaniach Pani doktor wykorzystuje zaawansowane metody instrumentalne, w szczególności metody chromatograficzne.

Osoba 6
ALEKSANDRA KANIEWSKA-SĘBA -

Doktor habilitowany nauk społecznych w dyscyplinie nauk o zarządzaniu i jakości. Na co dzień związana z Uniwersytetem im. Adama Mickiewicza, gdzie prowadzi zajęcia z komunikacji marketingowej i badań rynkowych. Autorka i współautorka publikacji z zakresu marketingu, z pasją łącząca teorię z praktyką. Wspiera firmy jako doradca w obszarze budowania marki, analiz i badań marketingowych oraz planowania i wdrażania skutecznych strategii komunikacyjnych.

Osoba 7
MAŁGORZATA BERNARDY -

Z wyksztalcenia historyczka sztuki, z tęsknoty scenografka, z braku odpowiedniego słowa w języku polskim –visualstoryteller. Pracuje jako trendwatcher i stylista dla polskich firm. Bierze udział w procesach projektowych, czuwając nad estetyczną stroną konceptów. Na stałe związana z marką Vox, gdzie od wielu lat pełni rolę Head of Visual Concept Team –odpowiadając za całą wizualną stronę wnętrzarskiej marki. Konsultant w dziedzinie stylizacji i visualstorytellingu, współpracuje z fotografami i grafikami nad sesjami zdjęciowymi, a następnie edytorialami na potrzeby marketingu i komunikacji.

Osoba 8
KATARZYNA MOJZYKIEWICZ -

Podstarszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, mistrz piekarstwa, nauczyciel i metodyk. Reprezentuje trzecie pokolenie w rodzinnej piekarni-cukierni Anika Stanisław Butka w Luboniu. Jest nauczycielem praktycznej nauki zawodu w firmie rodzinnej oraz nauczycielem przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Członkini komórki oświatowej przy Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej. Wieloletnia przewodnicząca komisji egzaminacyjnej w zawodzie piekarz oraz zastępczyni przewodniczącego w zawodzie cukiernik. Aktywnie współtworzyła programy kształcenia zawodowego jako metodyk Związku Rzemiosła Polskiego. Pełni funkcje doradcy prezesa SRP RP, jest przewodniczącą jury ogólnopolskiego konkursu Master Baker oraz jurorką Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego im. Anny Butki.

Osoba 9
IWONA DERDA -

Naczelnik Wydziału Oświaty Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu. Koordynuje prace związane z procesem potwierdzania kwalifikacji zawodowych i nadawania dyplomów mistrzowskich i świadectw czeladniczych w zawodach rzemieślniczych, realizuje działania promujące kształcenie zawodowego oraz zmierzające do wprowadzenia nowych zawodów, udziela pomocy pracodawcom, organizacjom samorządu gospodarczego rzemiosła oraz szkołom zawodowym w zakresie dualnego kształcenia zawodowego.

Osoba 9
MARCIN PIELIN KACZMAREK-

Człowiek, który porzucił garnki i zamienił je na kosze do wypiekania pieczywa. Utalentowany kucharz, piekarz i zaangażowany w pomoc dla zwierząt aktywista. Właściciel poznańskiej piekarni Pracownia Bread Morning by Pielin.

Osoba 9
JEAN-PAUL VEZIANO -

Jean-Paul Veziano jest znanym francuskim piekarzem i właścicielem Boulangerie Veziano w Antibes na Lazurowym Wybrzeżu. Piekarnia ta, założona w 1924 roku przez jego dziadków, pozostaje w rękach rodziny od czterech pokoleń. Jean-Paul przejął rodzinny interes w młodym wieku i od ponad 45 lat kontynuuje tradycję rzemieślniczego wypieku chleba, łącząc ją z pasją i filozoficznym podejściem do zawodu.

Osoba 9
MIKOŁAJ REY -

Smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych. Finalista programu telewizyjnego MasterChef. Urodził się we Francji, gdzie wychowywał się na Zamku Montresor w dolinie Loary. Tam też uczęszczał do elitarnych szkół, studiował prawo na Uniwersytecie w Tours oraz pomagał ojcu w zarządzaniu majątkiem rodzinnym. Wszechobecna polskość panująca na Zamku od czasów hrabiego Ksawerego Branickiego, który kupił zamek Montresor sprawiła, że młody Mikołaj został wysłany do Krakowa, żeby bliżej poznać polskie tradycje oraz nauczyć się języka polskiego. Poznał tam również swą przyszłą żonę i wspólnie zaczęli dzielić życie pomiędzy Francją a Polską.

 

 






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony