Już wiemy kto jest najlepszym młodym cukiernikiem, piekarzem i wędliniarzem
Organizatorami tych zmagań są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu. Są to Turnieje w których biorą udział uczniowie kształcący się w poszczególnych zawodach. Celem Turniejów jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności. Laureaci oprócz nagród i dyplomów mogą wywalczyć zwolnienie z części egzaminu praktycznego na egzaminie czeladniczym kończącym naukę.
1-2 Kwietnia 2014
Dostał złoto za złoto - tak najkrócej można podsumować pracę Mateusza Szymańskiego , który wygrał tegoroczną XVII edycję Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego . Mateusz jak każdy uczestnik musiał przygotować trzypiętrowy tort , ciastka bankietowe, figurki marcepanowe i okolicznościowy napis. Musiał także podobnie jak inni przed komisja sędziowską wykazać się wiedzą teoretyczną. Wybrał sobie jako temat pracy- Igrzyska Olimpijskie w Soczi. Głównym elementem dekoracji na jego tortach były uśmiechnięte zdjęcia naszych złotych medalistów. Złoto Kamila Stocha i Justyny Kowalczyk być może rzeczywiście przyniosło mu trochę szczęście ale najważniejsza była ciężka praca i umiejętności po mistrzowsku szlifowane w „Cukierni Kandulski” gdzie odbywa praktyki.
Drugie miejsce zajęła Milena Narożna, która praktyki odbywa w Cukierni „Kuczora” we Września, a trzecie miejsce wywalczyła Weronika Stimma z Cukierni Sowa w Bydgoszczy.
18 młodych adeptów cukiernictwa przyjechało z całej Polski. Reprezentowali Kraków, Lublin, Szczecin, Zabrze, Rawę Mazowiecką , Łódź… Jak podkreśla Robert Ejnbacher zastępca przewodniczącego Komisji Oceniającej z roku na rok wyraźnie podnosi się poziom przygotowania uczestników konkursu. Uczestnicy coraz śmielej stosują nowe technologie cukiernicze i nie boją się nowatorskich połączeń smakowych oraz wprowadzania smakowych niespodzianek w sam środek tortu. To nie tylko podnosi rangę konkursu ale pozwala być spokojnym o przyszłość cukiernictwa.
3-4 kwietnia
W XVI Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym im. Anny Butki wystartowało 12 osób całej Polski.
Najlepszym młodym piekarzem okazał się Mateusz Czarnecki z Radomia. Mateusz uczy się w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. II Miejsce zajęła Sylwia Kwiatkowska z Gdańska, która uczy się w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku. Barw Wielkopolski na podium bronił Tomasz Kucharski z Wrześni, który uczy się w tamtejszym Zespole Szkół Zawodowych nr 2.
W pracowni Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu na Warzywnej piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple i plecionki a także chałki, rogale i drożdżówki by wykazać się wiedzą o wypiekach półcukierniczych. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy. Katarzyna Mojzykiewicz gratulowała wszystkim uczestnikom, dziękowała za odwagę jaką wykazali się startując w tej rywalizacji. Dziękowała także ich mistrzom szkolącym.
Podium XVI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa Im. Iwony Mossakowskiej opanowali w tym roku uczniowie z dalekiego Jarosławia.
Laureatem został Patryk Duliban, który uczy się Zespole Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu a wędliniarskie umiejętności szlifuje w Jarosławskich Zakładach Mięsnych Sokołów.
Laureatów z Jarosławskiej szkoły podzielił Paweł Urbański, który zajął II miejsce. Jest uczniem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a praktyki ma w Zakładach Mięsnych Mielczarek w Komornikach.
Najniżej na podium stanął Dawid Superson uczący się podobnie jak zwycięzca w Jarosławskiej szkole.
W tym roku startowało 12 uczniów, przyjechali z Podkarpacia , z Mazur i Wielkopolski. Zawodnicy musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej musieli z wędlin i warzyw przygotować dekoracyjne patery bankietowe.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Zapraszamy na relację filmową