Finały ogólnopolskich zmagań młodych cukierników, piekarzy i wędliniarzy

03 Kwiecień 2014, wyświetleń: 4384,

Już wiemy kto jest najlepszym młodym cukiernikiem, piekarzem i wędliniarzem


 

 

 

 

 

Organizatorami tych zmagań są Zespół  Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu. Są to Turnieje w których  biorą udział uczniowie kształcący się w poszczególnych zawodach. Celem Turniejów  jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności. Laureaci oprócz nagród i dyplomów mogą wywalczyć zwolnienie z części egzaminu praktycznego na egzaminie czeladniczym kończącym  naukę.

 

1-2 Kwietnia 2014

Dostał  złoto za złoto  - tak najkrócej można podsumować pracę Mateusza Szymańskiego , który wygrał tegoroczną  XVII edycję Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. W. Kandulskiego . Mateusz jak każdy uczestnik musiał przygotować trzypiętrowy tort , ciastka bankietowe, figurki marcepanowe i okolicznościowy napis.  Musiał także podobnie jak inni przed komisja sędziowską  wykazać się wiedzą teoretyczną.  Wybrał sobie jako temat  pracy- Igrzyska Olimpijskie w Soczi. Głównym elementem dekoracji na jego tortach były uśmiechnięte zdjęcia naszych złotych medalistów.  Złoto Kamila Stocha i  Justyny Kowalczyk być może rzeczywiście przyniosło mu trochę szczęście ale najważniejsza była ciężka praca i umiejętności po  mistrzowsku szlifowane w „Cukierni Kandulski” gdzie odbywa praktyki.

Drugie miejsce zajęła Milena Narożna, która praktyki odbywa w Cukierni „Kuczora” we Września, a trzecie miejsce wywalczyła Weronika Stimma z Cukierni Sowa w Bydgoszczy.

Lista wszystkich laureatów

GALERIA FOTO

18 młodych adeptów cukiernictwa przyjechało z całej Polski. Reprezentowali  Kraków, Lublin, Szczecin, Zabrze, Rawę Mazowiecką , Łódź… Jak podkreśla  Robert Ejnbacher  zastępca przewodniczącego Komisji Oceniającej z roku na rok wyraźnie podnosi się poziom przygotowania uczestników konkursu.  Uczestnicy coraz śmielej stosują nowe technologie cukiernicze i nie boją się nowatorskich połączeń smakowych oraz  wprowadzania smakowych niespodzianek w sam środek tortu.  To nie tylko podnosi rangę konkursu ale pozwala być spokojnym o przyszłość cukiernictwa.

3-4 kwietnia

W XVI Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym  im. Anny Butki wystartowało  12  osób całej Polski.

Najlepszym młodym piekarzem okazał się Mateusz Czarnecki z Radomia. Mateusz uczy się w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. II Miejsce zajęła Sylwia Kwiatkowska z Gdańska, która uczy się w  Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku.  Barw Wielkopolski na podium bronił Tomasz Kucharski z Wrześni, który uczy się w tamtejszym Zespole Szkół Zawodowych nr 2.

W pracowni Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu na Warzywnej piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple i plecionki a także chałki, rogale i drożdżówki by wykazać się wiedzą o wypiekach półcukierniczych. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki  i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy.  Katarzyna Mojzykiewicz gratulowała wszystkim uczestnikom, dziękowała za odwagę jaką  wykazali się startując w tej rywalizacji. Dziękowała także ich mistrzom szkolącym.

Galeria Foto - piekarze

Podium  XVI Ogólnopolskiego  Turnieju  Przetwórstwa Mięsa  Im. Iwony Mossakowskiej opanowali w tym roku uczniowie z dalekiego Jarosławia.

Laureatem został Patryk Duliban, który uczy się Zespole  Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu a wędliniarskie umiejętności szlifuje w Jarosławskich Zakładach Mięsnych Sokołów.

Laureatów z Jarosławskiej szkoły podzielił Paweł Urbański, który zajął II miejsce. Jest uczniem Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a  praktyki  ma w Zakładach Mięsnych Mielczarek w Komornikach.

Najniżej na podium stanął Dawid Superson uczący się podobnie jak zwycięzca w Jarosławskiej szkole.

W tym roku startowało 12 uczniów, przyjechali z Podkarpacia , z Mazur i Wielkopolski. Zawodnicy musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej musieli z wędlin i warzyw przygotować dekoracyjne patery bankietowe.

Galeria Foto - wędliniarze

Marzena Rutkowska-Kalisz

Zapraszamy na relację filmową






Podobne tematy dla tagów: turnieje spożywcze,ZSPS,piekarze,cukiernicy,wędliniarze,uczniowie zawodu,

Przyszli czeladnicy na start!
Finały ogólnopolskich zmagań młodych spożywców
Turnieje spożywcze 2012
Turnieje spożywcze 2012 - rozstrzygnięte
Turnieje spożywcze
6 marca -Wielkanoc Mięsne Święta
Bułki , bułeczki, Bochny, bochenki...
XII Wielkopolskie Święto Chleba
Jubileuszowe pasowanie uczniów.
Wstąpili w szeregi rzemiosła
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
Międzynarodowa praktyka zawodowa
Święto Patronki Fryzjerów Św. Marii Magdaleny

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony