Turnieje Spożywcze 2018

19 Kwiecień 2018, wyświetleń: 1622,

Najsmaczniejszy konkurs roku!


 

 

Marzec lub kwiecień to tradycyjnie bardzo ważne miesiące dla uczniów branż spożywczych.
Wiosną bowiem od ponad dwudziestu lat  tradycyjnie już młodzi piekarze, cukiernicy, wędliniarze a także kucharze sprawdzają swoje umiejętności w Turniejach Spożywczych organizowanych przez Izbę i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
 
Przyjeżdżają z całej Polski by sprawdzić swoje umiejętności teoretyczne i praktyczne, zmierzyć się ze stresem, tremą i konkurencją. Ale stawka jest wysoka - pierwsze ogólnopolskie laury zawodowe i możliwość zaliczenia z dobrą ocena części praktycznej egzaminu czeladniczego.
 
Tradycyjnie też część  praktyczna odbywa się w gościnnych pracowniach Szkoły na Warzywnej. 
 
26 kwietnia zmagania rozpoczęli  piekarze i wędliniarze
 
XXI OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PIEKARSKI im. Anny Butki
 
Na turnieju w Poznaniu stawiło się 14 adeptów zawodu. Przyjechali z Lublina , Gdańska, z Puław i oczywiście z Wielkopolski. 
Piekarze robili bułki zwykłe, knyple i plecionki,  a także chałki, rogale i drożdżówki. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki  i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy .Jury oceniało także wygląd stanowiska pracy – czystość i zorganizowanie!
Stanisław Butka, który przewodniczył jury podkreślił, że młodzi piekarze bardzo dużo wiedzą o swoim fachu - takie wnioski płyną z obserwacji części praktycznej. Ale zawsze można coś ulepszyć, czegoś się nauczyć poszerzając zwłaszcza wiedzę teoretyczną. 
Zwyciężyła Kinga Rybak z Lublina, drugi był Kacper Ożga z Gdańska , a trzeci Daniel Adamski z Poznania. 
Wicedyrektor Wiesław Ratajczak wręczając pierwszej szóstce zaświadczenia o zaliczeniu części praktycznej egzaminu czeladniczego podkreślał , że maja za sobą bardzo ważny sprawdzian. Życzył wszystkim uczestnikom dalszych sukcesów. 
 .   
 
 
XX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PRZETWÓRSTWA MIĘSA im. Iwony Mossakowskiej
 
Na turniej zgłosiło się siedmiu uczniów zawodu. Przyjechali z Jarosławia na Podkarpacia i z Ełku honoru Wielkopolski bronił uczeń ze Skórzewa. Młodzi wędliniarze musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej z wędlin i warzyw przygotowali  dekoracyjne patery bankietowe. Ponieważ był to jubileuszowy turniej Hieronim Maryniak, który przewodniczył Jury w kilku refleksyjnych zdaniach podsumował dotychczasowy turniejowy dorobek. Co najważniejsze - podkreślał - turniej zawsze stanowi inspiracje dla młodzieży i ich mistrzów szkolących. Bezkonkurencyjni okazali się uczniowie Zespołu  Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących  im. Marii Curie-Skłodowskiej z Jarosławia. To oni podzielili miedzy siebie najwyższe lokaty. 
Najlepszy z nich to Jakub Raba, drugi był Bartłomiej Mańkiewicz,  a na ostatnim stopniu podium stanął Dariusz Uchman.
 
 
 
XXI OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
 
24 kwietnia rozpoczął się najsłodszy z rozgrywanych corocznie Turniejów Spożywczych. Swoje umiejętności sprawdzali młodzi cukiernicy, którzy startowali w XXI OGÓLNOPOLSKIM TURNIEJU CUKIERNICZYM.im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
Przyjechali z Uczestnicy byli z Wrześni, Poznania, Grodziska Wielkopolskiego, Lublina, Bydgoszczy, Legnicy, Kościan, aby przed komisja konkursową zaprezentować swój kunszt. Tym razem nie było tematu wiodącego prac, każdy z uczniów musiał jednak pisemnie zadeklarować wokół jakiego motywu będzie koncentrowały się przygotowane  przez niego tort, ciastka bankietowe oraz figurki marcepanowe. Uczniowie musieli nie tylko przygotować słodkie wyroby ale również sporo o nich opowiedzieć jurorom. Na wykonanie całego zestawu turniejowego mieli 7 godzin.
Przewodniczący Jury Marian Weber podkreślał , że młodzi cukiernicy zaskoczyli oceniających nowymi połączeniami smakowymi i starannością w czasie wykonywania prac konkursowych. W wyrównanej stawce 12 uczestników najlepsza okazała się Roksana Bartłomiejczyk z Wrześni, drugi był Piotr Bobkiewicz z Poznania, a trzecie miejsce zajęła Karolina Musielak również z Wrześni. Obie młode cukierniczki uczą się we wrzesińskiej  Cukierni "Kuczora". Laureaci dostali nagrody, pamiątkowe medale i dyplomy, a pierwsza szóstka z rąk Dyrektora Tomasza Wiki odebrała zaświadczenia o zwolnieniu z części praktycznej na egzaminie czeladniczym. 
 
 
 
 II OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ KUCHARSKI 
 
W turnieju bierze udział 9 młodych adeptów zawodu. Przyjechali z Wielkopolski, z Ziemi Lubuskiej, z Dolnego Ślaska , a nawet z Podlasia. Tematem przewodnim zmagań były PIEROGI W RÓŻNYCH ODSŁONACH. Młodzi mistrzowie patelni najpierw uczestniczyli w quizie kulinarnym, a później rozpoczęli wielkie lepienie. Wśród propozycji pojawiły się tradycyjne pierogi z mięsem lub  ze szpinakiem , były też pierożki chińskie a także pierogi na słodko.

Zwyciężył Gorzowianin - Tomasz Filip Przybylak, który uczy się w Zespole  Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej – Karamać w Gorzowie Wielkopolskim. Drugie miejsce zajęła Natalia Bosacka ucząca się w Zespole Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta w Poznaniu. Honor gospodarzy obronił Sebastian Bilski reprezentujący Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu.

 

Uroczystość wręczenia nagród i dyplomów odbyła się dzisiaj 20 kwietnia w Sali Witrażowej Izby. Laureaci sześciu pierwszych miejsc odebrali ponadto zaświadczenia o zwolnieniu z części praktycznej egzaminu czeladniczego.

 

Młodzi kucharze oceniani byli za wyczucie smaku, kreatywność, umiejętność pokazania w daniu własnej osobowości  ale także za … czystość  i ekologiczne podejście do pracy w kuchni. Za marnowanie składników albo  jedzenia można było  „oberwać’ sporo punktów karnych.

 

Hieronim Jurga Przewodniczący Jury z dumą podkreślał, że konkurs rozegrał się na bardzo wysokim poziomie, a młodzi ludzie – jak na swój wiek- wiedzą już bardzo dużo o swoim fachu. Nic dziwnego – dodaje Juliusz Podolski znany krytyk kulinarny z Klubu Poznańskich Biesiadników – skoro ich mistrzami szkolącymi są zwycięscy Kulinarnego Pucharu Polski.

 

Laureatom serdecznie gratulujemy!

 

Zapraszamy do galerii foto

 

 
 
 
Marzena Rutkowska-Kalisz



Tagi powiązane z wiadomością:
Turnieje spożywcze


Podobne tematy dla tagów: Turnieje spożywcze,

Przyszli czeladnicy na start!
Finały ogólnopolskich zmagań młodych spożywców
Turnieje spożywcze 2012
Turnieje spożywcze 2012 - rozstrzygnięte
Turnieje spożywcze
6 marca -Wielkanoc Mięsne Święta

Ankieta