Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom !
Zapraszamy na relację filmową
19.kwietnia 2016
Organizatorami tych zmagań są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO
19 młodych cukierników rozpoczęło dziś zmagania turniejowe. Do Poznania przyjechali dosłownie z całej Polski, między innymi z Lublina, Zabrza, Szczecina czy Bydgoszczy.
W pracowni cukierniczej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu już od rana wypiekali, dekorowali i... czekali na możliwość zaprezentowania swoich wypieków przed jury konkursowym. Jury nie tylko oceniało smak i wygląd wyrobów ale także przepytywało zawodników z wiedzy zawodowej - bo konkurs jest niczym próba generalna przed egzaminem czeladniczym. Każdy z zawodników musiał przygotować trzypiętrowy tort , ciastka bankietowe, figurki marcepanowe i okolicznościowy napis. Jutro dowiemy się kto został tegorocznym laureatem.
20 kwietnia 2016
Z przyjemnością możemy ogłosić , że tegoroczną zwyciężczynią została Anna Krauze, która uczy się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Drugie miejsce zajął Michał Czerwiński z Bydgoszczy , a trzecie Artur Nieckarz również uczeń poznańskiej szkoły na Warzywnej.

Jak podkreślał Maran Weber przewodniczący jury konkursowego, oceniający z satysfakcją odnotowali bardzo wysoki poziom konkursowych wyrobów. Jak się okazuje młodzi cukiernicy chętnie sięgają nie tylko po nowe technologie i składniki ale efektywnie szukają nowych połączeń smakowych. Do doskonałe prognozy nie tylko dla ich kariery zawodowej ale też dla pomyślności rzemiosła cukierniczego.
Protokół Jury Konkursowego

Zapraszamy do galerii foto
21 kwietnia 2016
To już trzeci dzień zmagań młodych adeptów rzemiosł spożywczych.
Od rana w gościnnych pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu młodzi piekarze i wędliniarze przygotowywali swoje wyroby.
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PIEKARNICZY im. Anny Butki
W zmaganiach młodych piekarzy wystartowało 15 zawodników z całej Polski. Piekarze robili bułki zwykłe, knyple i plecionki, a także chałki, rogale i drożdżówki by wykazać się wiedzą o wypiekach półcukierniczych. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy. To dobrze znane zadania ale w tym roku zawodnikom przyszło się zmierzyć z dodatkowym wymogiem – jury oceniało także wygląd stanowiska pracy – czystość i zorganizowanie!
Kto wygrał i będzie miał tym samym zaliczony egzamin praktyczny na egzaminie czeladniczym – tego dowiemy się jutro o 10.00 w siedzibie Izby, która przypomnijmy jest współorganizatorem tych konkursów.
XVIII OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PRZETWÓRSTWA MIĘSA IM. IWONY MOSSAKOWSKIEJ
Przetwórcy mięsa mogą mieć podwody do ogromnej radości. W tym roku wystartowało aż 17 zawodników! To rekord – i być może zapowiedź wzrostu zainteresowania młodzieży tym zawodem. Zawodnicy musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek, a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej musieli z wędlin i warzyw przygotować dekoracyjne patery bankietowe.
Jutro dowiemy się kto jest najlepszym młodym wędliniarzem!
22 kwietnia 2016
Punktualnie o godzinie 10 rozpoczęła się uroczystość wręczenia nagród laureatom turnieju piekarskiego i wędliniarskiego. Wiceprezes Stanisław Marczak serdecznie gratulował wszystkim uczestnikom. Podkreślał, że już samo uczestnictwo w tak ostrej rywalizacji jest zwycięstwem. Przypomnijmy, że laureaci 6 pierwszych miejsc są zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego - było więc o co walczyć.
Stanisław Marczak wskazując na bardzo wysoki, zawodowy poziom i ogólnopolski zasięg tych zmagań postulował aby przekształcić je w Zawodowe Mistrzostwa Polski Juniorów.
A oto najważniejsze wiadomości dla młodych piekarzy i wędliniarzy;
XVIII OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PRZETWÓRSTWA MIĘSA IM. IWONY MOSSAKOWSKIEJ
Laureatem tegorocznego Turnieju został Paweł Majczak z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, drugie miejsce zajął Krzysztof Zamróz z Jarosławia, a trzecie jego szkolny kolega Paweł Stysiał.
Hieronim Maryniak , który przewodniczył Jury podkreślał, że z roku na rok poziom tych zawodów jest coraz wyższy. Dziękował też wszystkim nauczycielom, którzy zaangażowali się w przygotowanie uczestników. ..." Koniec wieńczy dzieło " - mówił dr Maryniak - i choć zakończyły się zmagania to dorosła ścieżka zawodowa dopiero się rozpoczyna. Młodzi ludzie, którzy startowali w Poznaniu już na starcie znacznie wyprzedzają rówieśników i za to należą im się gratulacje.
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ PIEKARNICZY im. Anny Butki
Katarzyna Mojzykiewicz, która uczestniczyła w pracach jury turnieju piekarskiego również zwróciła uwagę na znaczący postęp w przygotowaniu zawodowym uczestników. Życzyła im dalszych sukcesów i zapału do pracy i ... przede wszystkim nieustannego doskonalenia umiejętności zawodowych.
A w tegorocznej edycji turnieju najlepszy okazał się Daniel Baron uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, drugi był Bartosz Hebda z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, a na najniższym stopniu podium stanął Łukasz Kruszyna uczeń lubelskiego Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego
A JUŻ DZIŚ GRATULUJĄC UCZESTNIKOM ZAPRASZAMY DO POZNANIA NA PRZYSZŁOROCZNE JUBILEUSZOWE TURNIEJE!!!!
Marzena Rutkowska-Kalisz