Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja
CERTYFIKATY 2013
Wielkopolskie produkty tradycyjne szansą
na budowę marki producenta
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu,
Wielkopolski Cech Rzeźników -Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie
uprzejmie informują, że
22 lutego 2013
organizują certyfikację jakości tradycyjnych wielkanocnych wyrobów
w następujących kategoriach:
- kiełbasa biała parzona wielkopolska
- szynka rolka wielkopolska
- wędzonka krotoszyńska
- kiełbasa polska wędzona
- ogonówka wędzona
- polędwica wędzona
Celem certyfikacji jestpopularyzacja wyrobów mięsnych wyprodukowanych w oparciu o tradycyjne receptury i technologie.
Uzyskane certyfikaty mogą być wykorzystane do celów marketingowych dla zwiększenia sprzedaży wyrobów. Lista zamieszczona zostanie na stronie internetowej wraz z adresami sklepów, gdzie będzie można nabyć wyroby certyfikowane. Lista ta zostanie przekazana także mediom ogólnopolskim i wielkopolskim.
Certyfikaty przyznawane są na okres 1 roku.
Produkty oceniane będą przez kapitułę, złożoną z doświadczonych technologów praktyków wędlin i ludzi nauki oraz kapitułę konsumencką. W skład kapituły nie będą wchodzili przedstawiciele firm, których wyroby poddawane będą ocenie.
Oceniane będą:
wygląd i cechy zewnętrzne,
wygląd i cechy na przekroju,
smak
Kapituła oceniać będzie wyroby 22 lutego 2013 (piątek) w pawilonie nr 10 na terenie Międzynarodowych Targach Poznańskich, podczasTargów GARDENIA.