Najlepsza kiełbasa, najlepsza szynka
22 Marzec 2010, wyświetleń: 8270,

Szynki kiełbasy , wędzonki - tego nie może zabraknąć w Wielkanoc na świątecznym stole
Gdzie kupować wędliny przed Wielkanocą? Kto produkuje najlepszą biała kiełbasę a kto szynkę? Czy są to produkty zgodne z tradycyjnymi recepturami?
Od piątku 19 marca wszystko już wiadomo! W czasie II ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP zaprezentowano listę zakładów, które uzyskały dla swoich wyrobów certyfikaty. Ogłoszono także wyniki Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich. Ten uroczysty wieczór zamknął cykl imprez „Wielkanoc Mięsne święta – Polska Tradycja”
Do tegorocznej certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkopolskich przystąpiło kilkadziesiąt zakładów. Do oceny przedstawiono ponad 60 wyrobów.
Certyfikaty przyznano w sześciu kategoriach:
• Szynka rolka wielkopolska
• Wędzonka krotoszyńska
• Kiełbasa biała parzona wielkopolska
• Kiełbasa polska wędzona
• Ogonówka wędzona
• Polędwica wędzona
Certyfikaty przyznano 18 zakładom z Wielkopolski. Jeden zakład mimo, iż startował w kilku kategoriach nie otrzymał żadnego certyfikatu. Inni odbierali ich nawet sześć.
Najważniejsza jednak z punktu widzenia klienta jest lista sklepów, w których można kupić certyfikowane wyroby. Ważne jest też to kto okazał się najlepszym producentem w poszczególnych kategoriach. A zatem zdaniem jury po kiełbasę białą parzoną wielkopolską najlepiej pojechać do Kopanicy do Zakładu Gracjana Kicińskiego. Najwspanialszą kiełbasę polską wędzoną produkują Zakłady Mięsne Konarczak z Pogorzeli. Szynkę rolkę najlepiej kupić w sklepie Zakładów St. Tomaszewski, M. Sobik, Sł. Tomaszewski ze Środy Wielkopolskiej. Najsmaczniejszą ogonówkę i wędzonkę krotoszyńską przygotowują w Grodzisku Wielkopolskim w Zakładzie Waldi a najlepiej uwędzi polędwicę Zakład Przetwórstwa „Szajek” z Granowa.
Wszystkie wymienione zakłady zwyciężyły w bardzo ostrej rywalizacji, która przypomnijmy przebiega według ścisłych zasad. Wędliny dostarczone do certyfikowania są kodowane i oceniane anonimowo. Jury bada nie tylko cechy zewnętrzne wyrobu, ale także ocenia smak i zgodność ze starymi recepturami. To żmudna praca , a jeszcze więcej cierpliwości wymaga rozkodowanie i obliczenie wyników- dlatego też czekaliśmy na nie blisko trzy tygodnie.
W załączeniu przedstawiamy listę sklepów, w których można kupić wszystkie certyfikowane wędliny.
W piątek poznaliśmy także laureatów Ogólnopolskiego Konkursu Wędliniarskiego. Nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały w Wielkopolsce, a ściślej w Zbąszynku i Pogorzeli. W kategorii zakładów mniejszych zwyciężył Zakład Józefa Konarczaka z Pogorzeli a nagrodę w kategorii zakładów większych odebrali Anna I Grzegorz Zygułowie ze Zbąszynka.
Zapraszamy zatem do pobrania listy sklepów . Mamy nadzieję ,że z taką ‘ściągą” będzie się Państwu o wiele lepiej robiło przedświąteczne zakupy.
Lista sklepów w których można kupić wyroby z Certyfikatem 2010r. - pobierz
Zapraszamy do galerii zdjęć
Marzena Rutkowska - Kalisz
Podobne tematy dla tagów: Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja,wędliny,certyfikacja wyrobów,lista zakładów,
Wielkanoc Mięsne Święta
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
CERTYFIKACJA WĘDLIN 2010
Już po certyfikacji
Wielkanoc -Mięsne Święta - Polska Tradycja
Najlepsze kiełbasy, najlepsze szynki
Wiemy gdzie kupować certyfikowane wędliny!