Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - " />
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - " />
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu tradycyjnie już przed Wielkanocą organizuje cykl imprez pod wspólną nazwą „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”.
Wszystkie te wydarzenia organizowane są pod auspicjami Związku Rzemiosła Polskiego i ogólnopolskich stowarzyszeń branży mięsnej. Jak zawsze naszym celem jest nie tylko przypomnienie, ale przede wszystkim upowszechnienie tego co najlepsze w naszej Wielkopolskiej Kuchni.
Certyfikacja odbędzie się 10 marca 2011
Ocenione zostaną kiełbasy białe parzone wielkopolskie, szynki rolki wielkopolskie, wędzonki krotoszyńskie, kiełbasy polskie wędzone, szynki ogonówki ,polędwice wędzone.
W ramach cyklu Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja odbywają się także Ogólnopolskie Wielkanocne Konkursy Wędliniarskie i Konkurs Prezentacji Wielkanocnych Wyrobów Wędliniarskich, a także organizowany pierwszy raz Konkurs na Wielkanocne Mięsne Danie Kulinarne. W tym roku na nasze zaproszenie do wzięcia udziału w tych konkursowych zmaganiach odpowiedzieli producenci z rożnych regionów Polski.Będzie to zatem znakomita okazja to tego by poznać nie tylko wielkopolskie przysmaki wielkanocne. O tym kto zdobędzie Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi a także kto jest producentem certyfikowanych wielkopolskich wielkanocnych wędlin przekonamy się w czasie Gali III Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP w dniu 8 kwietnia 2011 w Poznaniu.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Wielkanoc -Mięsne Święta - Polska Tradycja
Przez kilka tygodni będziemy starali się zwrócić szczególną uwagę zarówno producentów jak i klientów na to z czego w Wielkopolsce słyną tradycyjne, wielkanocne jadłospisy. Nie może w nich zabraknąć szynek, kiełbas czy wędzonek… W tych wszystkich działaniach zależy nam w szczególności na tym, aby przy dbałości o zachowanie starych receptur nie zabrakło przede wszystkim troski o konsumentów.
Wyroby oceniane będą przez dwie komisje : Komisję Konsumencką i Komisję Ekspertów, której tradycyjnie przewodniczyć będzie prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Zapraszamy także do zapoznania się z regulaminem ogólnopolskich konkursów wędliniarskich.
Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja, wędliny, certyfikacja wyrobów, lista zakładów
Podobne tematy dla tagów: Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja,wędliny,certyfikacja wyrobów,lista zakładów,
Wielkanoc Mięsne Święta
I Ogólnopolskie Spotkanie Wielkanocne Rzeźników i Wędliniarzy RP
CERTYFIKACJA WĘDLIN 2010
Już po certyfikacji
Najlepsza kiełbasa, najlepsza szynka
Najlepsze kiełbasy, najlepsze szynki
Wiemy gdzie kupować certyfikowane wędliny!
Najnowsze wiadomości
Ankieta