Już po raz szósty liczne grono konsumentów, a także fachowców z apetytem kroiło , wąchało i smakowało. A wszystko pod obstrzałem mikrofonów, obiektywów kamer i aparatów.
10 marca w ramach cyklu wydarzeń „Wielkanoc- Mięsne Święta – Polska Tradycja” odbyła się kolejna edycja Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin . O nadanie certyfikatu walczyły :
· szynka rolka wielkopolska
· wędzonka krotoszyńska
· polędwica wędzona
· kiełbasa, biała parzona wielkopolska
· kiełbasa polska wędzona
· ogonówka wędzona.
Zarówno komisja konsumencka jak i specjalistyczna miała sporo pracy. Wbrew pozorom udział w pracach komisji jest trudnym acz smakowitym obowiązkiem. Do popicia jest tylko woda aby nie tłumić innymi przyprawami smaku degustowanych szynek czy kiełbas. Oceniano blisko 100 wyrobów najlepszej jakości sprawdzając nie tylko ich wygląd ale przede wszystkim walory smakowe.
W pracach komisji konsumentów uczestniczyło wielu znakomitych gości z Wicewojewodą Wielkopolskim Przemysławem Pacią na czele. Obecna była Elżbieta Walkowiak
Wielkopolski Kurator Oświaty a także przedstawiciele poznańskich cechów .
Komisji specjalistów przewodniczył jak zawsze prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Tegoroczną nowością była możliwość przeprowadzenia na miejscu analizy chemicznej wyrobów. Producenci korzystali z okazji by za darmo sprawdzić miedzy innymi zawartości wody czy kolagenu lub soli w gotowych produktach. Tego typu badania są niezbędne by nie tylko utrzymać jakość i jej powtarzalność ale również racjonalizować koszty produkcji.
Ogłoszenie wyników 8 kwietnia podczas uroczystej Gali. Wtedy także na stronach internetowych patronów medialnych imprezy czyli Telewizji Poznań, Radia Merkury i Głosu Wielkopolskiego zamieszczone będą adresy sklepów, w których można kupić certyfikowane wędliny. Listę tę znajdą także Państwo na naszej stronie.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Zapraszamy na relację filmową i do galerii foto