Oceniano wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, którą zatwierdza i prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wielkopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy w Poznaniu we współpracy z Instytutem Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w dniu 16 marca 2012 r. przeprowadził doroczną certyfikację wyrobów wędliniarskich regionalnych. Udział w ocenie brały wyłącznie firmy prowadzące działalność na terenie województwa wielkopolskiego.
Oceniane były wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, którą zatwierdza i prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Oceniano następujące produkty:
1. szynka tylna gotowana sznurowana
2. kiełbasa biała parzona wielkopolska
3. kiełbasa polska wędzona
4. wędzonka krotoszyńska
Uroczyste wręczenie certyfikatów odbędzie się w poniedziałek ,19 marca 2012 r. o godz. 11.oo w „Domu Żołnierza „ w Poznaniu, ul. Niezłomnych 1 piętro I