Święto Cechowe Patronów - Św. Anny i Św. Marcina

21 Listopad 2014, wyświetleń: 6223,

16 listopada poznańscy cukiernicy i piekarze obchodzili Święto Patronów Cechu .


 

 

 

 

 

 

16  listopada poznańscy cukiernicy i piekarze obchodzili Święto Patronów Cechu . Uczcili w ten sposób Św. Annę patronkę piekarzy i Św. Marcina patrona cukierników. Uroczystości rozpoczęła w Bazylice Farnej Msza św. koncelebrowana, której przewodniczył Kapelan Cechu Cukierników i Piekarzy ks. Tadeusz Magas. Do fary przyszli nie tylko cukiernicy i piekarze wraz z rodzinami ale równie licznie delegacje wielu poznańskich cechów.

 

Ks. Tadeusz Magas podkreślał jak ważna jest praca piekarzy. Pieką chleb najpopularniejszy pokarm,  który dla wierzących ma przecież tak bardzo symboliczne znaczenie !  Trzeba umieć to robić by nie marnować talentów wspomnianych w  ewangelii. Kapelan życzył braci piekarskiej i cukierniczej pomyślności i zadowolenia z codziennej, pożytecznej pracy.

 

A przypomnijmy, że tradycje mistrzowskiego kunsztu poznańskich rzemieślników zrzeszonych obecnie w Cechu Cukierników i Piekarzy sięgają XIII wieku. Nie byłoby praw miejskich dla Poznania gdyby już w 1253 nie wzmiankowano  o utworzenia pierwszego cechu piekarzy (którzy wypiekali również słodkie ciasta). Aby Poznań otrzymał na prawach magdeburskich status miasta musiał istnieć między innymi cech piekarzy. Z roku natomiast 1555 pochodzi pierwszy znany statut cechu zatwierdzony przez króla Zygmunta Augusta. Ponad  760 lat istnienia cechu to nie tylko różne formy jego działalności i  koleje niełatwe losy  podyktowane wydarzeniami historycznymi miasta oraz kraju. Dziś o poznańskich piekarzach i cukiernikach głośno nie tylko w Polsce ale i w świecie i to nie tylko za sprawą sztandarowego produktu jakim są rogale. To właśnie w Poznaniu na początku października obradował Pierwszy Światowy Kongres Unii Piekarzy i Cukierników w Poznaniu UIBC z udziałem najlepszych w świecie fachowców z obu branż.

 

Po Mszy Św. piekarze i cukiernicy spotkali się na uroczystym obiedzie, a na deser degustowali - jakże by inaczej – rogale świętomarcińskie.

 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy do galerii foto




Tagi powiązane z wiadomością:
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu


Podobne tematy dla tagów: Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu,

Wstąpili w szeregi rzemiosła
Słodki konkurs karnawałowy
XVI Święto Chleba
Rogale świętomarcińskie - słodki symbol Poznania
Pasowanie piekarzy, cukierników i wędliniarzy
Święto miłośników pączków

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony