20 listopada złożyli uroczyste ślubowanie i oficjalnie wstąpili w szeregi braci rzemieślniczej.
Blisko stu przyszłych piekarzy, cukierników i wędliniarzy 20 listopada złożyło uroczyste ślubowanie i oficjalnie wstąpiło jak na razie jako uczniowie w szeregi braci rzemieślniczej.
Uroczystość zorganizowana przez Cech Cukierników i Piekarzy oraz Wielkopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy i Kucharzy zgromadziła uczniów, nauczycieli oraz przedstawicieli sponsorów dzisiejszego pasowania. Izbę reprezentował Dyrektor Tomasz Wika.
Obyście w tak licznej grupie spotkali się za trzy lata i pomyślnie zdali egzamin czeladniczy, a potem myśleli o kontynuowaniu nauki i podnoszeniu swoich kwalifikacji, pamiętajcie o tradycji cechów, z którymi wiążecie swoją zawodowa karierę - tego życzyli młodym zarówno Stanisław Butka jak i Tomasz Wika.
Po życzeniach nastąpiła najważniejsza część uroczystości – ślubowanie i pasowanie na ucznia.
Wstępując w szeregi Rzemiosła – przyrzekam uroczyście : pilnie wypełniać obowiązki ucznia, aby dobra praca umacniać wysoka rangę Rzemiosła Polskiego.
Tak nam dopomóż Bóg!
Tę uroczystą rotę wypowiedziało dziś blisko stu młodych. Potem każdy z nich poczuł na lewym ramieniu cechową buławę lub szablę i odebrał pamiątkowy dyplom i drobny upominek.
Piekarze przyjmują tak do zawodu młodych już od 1985 roku, choć jak mawiają z dumą to zaledwie cień tych wspaniałych uroczystości za jakimi stoi kilkusetletnia tradycja istnienia cechu w Poznaniu. Z resztą równie wspaniałą historią mogą się poszczycić wielkopolscy rzeźnicy, wędliniarze i kucharze. Zaczynają dorosły etap życia – będą pracować i uczyć się. To trudne, ale z pewnością zagwarantuje im w przyszłości poszukiwany fach i pewne zatrudnienie. Powodzenia!
Marzena Rutkowska-Kalisz