Seminarium organizowane przez Agencję Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Szanowni Państwo
Serdecznie zapraszamy producentów produktów regionalnych i tradycyjnych, pracowników Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz Urzędów Marszałkowskich na Seminarium organizowane przez Agencję Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego – Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Seminarium odbędzie się 28 stycznia 2014 r. w Poznaniu, jest organizowane w ramach kampanii „Trzy znaki smaku” i dotyczy europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych
i tradycyjnych. Eksperci z sektora rolno-spożywczego będą nie tylko zachęcać producentów żywności do przystąpienia do unijnego systemu oznaczeń ale również będą prezentować korzyści płynące dla podmiotów produkujących oraz dystrybuujących produkty z wpisania ich przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
W Wielkopolsce już cztery produkty: rogal świętomarciński, andruty kaliskie, wielkopolski ser smażony oraz olej rydzowy posiadają znak unijny – Chronione Oznaczenie Geograficzne. Natomiast mięso świni złotnickiej oraz kiełbasa biała parzona wielkopolska są już wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkty tradycyjne i regionalne, a obecnie aspirują do wpisania do europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Mamy nadzieję, że to seminarium zachęci również innych producentów żywności, w szczególności małe i średnie firmy do podejmowania działań na rzecz pozyskania tak ważnych, znaczących i uznawanych w całej Unii Europejskich oznaczeń.
Serdecznie zapraszamy
Jerzy Bartnik
Prezes
Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu