Turnieje Spożywcze 2016

19 Kwiecień 2016, wyświetleń: 4025,

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom !


Zapraszamy na relację filmową 

 

19.kwietnia 2016

 

Organizatorami tych zmagań są Zespół  Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.

 

XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ CUKIERNICZY im. WOJCIECHA KANDULSKIEGO

 

19 młodych cukierników rozpoczęło dziś zmagania turniejowe. Do Poznania przyjechali dosłownie z całej Polski, między innymi z Lublina, Zabrza, Szczecina czy Bydgoszczy.

W pracowni cukierniczej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu już od rana wypiekali, dekorowali i... czekali na możliwość zaprezentowania swoich wypieków przed jury konkursowym. Jury nie tylko oceniało smak i wygląd wyrobów ale także przepytywało zawodników z wiedzy zawodowej - bo konkurs jest niczym próba generalna przed egzaminem czeladniczym. Każdy z zawodników musiał przygotować  trzypiętrowy tort , ciastka bankietowe, figurki marcepanowe i okolicznościowy napis. Jutro dowiemy się kto został tegorocznym laureatem.

 

 

20 kwietnia 2016

 

 

 

Z przyjemnością możemy ogłosić , że  tegoroczną zwyciężczynią została Anna Krauze, która uczy się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

Drugie miejsce zajął Michał Czerwiński z Bydgoszczy , a trzecie Artur Nieckarz również uczeń poznańskiej szkoły na Warzywnej.

 

 

 

Jak podkreślał Maran Weber przewodniczący jury konkursowego, oceniający   z satysfakcją odnotowali  bardzo wysoki poziom konkursowych wyrobów. Jak się okazuje młodzi cukiernicy chętnie sięgają nie tylko  po nowe technologie i składniki ale efektywnie szukają nowych połączeń smakowych.  Do doskonałe prognozy nie tylko dla ich kariery zawodowej ale też dla pomyślności rzemiosła cukierniczego.

 

Protokół Jury Konkursowego

 

 

 

Zapraszamy do galerii foto

 

21 kwietnia 2016

 

To już trzeci dzień zmagań młodych adeptów rzemiosł spożywczych. 

Od rana w gościnnych pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu młodzi piekarze i wędliniarze przygotowywali swoje wyroby. 

 

XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ  PIEKARNICZY   im. Anny Butki
 
W zmaganiach młodych piekarzy wystartowało 15 zawodników z całej Polski. Piekarze robili bułki zwykłe, knyple i plecionki,  a także chałki, rogale i drożdżówki by wykazać się wiedzą o wypiekach półcukierniczych. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat. Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje wypieki  i następnie przed komisją oceniającą opowiedzieć o swojej pracy. To dobrze znane zadania ale w tym roku zawodnikom przyszło się zmierzyć z dodatkowym wymogiem – jury oceniało także wygląd stanowiska pracy – czystość i zorganizowanie!
 Kto wygrał i będzie miał tym samym zaliczony egzamin praktyczny na egzaminie czeladniczym – tego dowiemy się jutro o 10.00 w siedzibie Izby, która przypomnijmy jest współorganizatorem tych konkursów.   
 
 
XVIII OGÓLNOPOLSKI  TURNIEJ  PRZETWÓRSTWA MIĘSA  IM. IWONY MOSSAKOWSKIEJ
Przetwórcy mięsa mogą mieć podwody do ogromnej radości. W tym roku wystartowało aż 17 zawodników! To rekord – i być może zapowiedź wzrostu zainteresowania młodzieży tym zawodem. Zawodnicy musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek,  a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej musieli z wędlin i warzyw przygotować dekoracyjne patery bankietowe.
Jutro dowiemy się kto jest najlepszym młodym wędliniarzem!
 
 
22 kwietnia 2016
 
Punktualnie o godzinie 10 rozpoczęła się uroczystość wręczenia nagród laureatom turnieju piekarskiego i wędliniarskiego. Wiceprezes Stanisław Marczak serdecznie gratulował wszystkim uczestnikom. Podkreślał, że już samo uczestnictwo w tak ostrej rywalizacji jest zwycięstwem. Przypomnijmy, że laureaci 6 pierwszych miejsc są zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego - było więc o co walczyć. 
Stanisław Marczak wskazując na bardzo wysoki, zawodowy poziom i ogólnopolski zasięg tych zmagań postulował aby przekształcić je w Zawodowe Mistrzostwa Polski Juniorów. 
 
 
A oto najważniejsze wiadomości dla młodych piekarzy i wędliniarzy;
 
XVIII OGÓLNOPOLSKI  TURNIEJ  PRZETWÓRSTWA MIĘSA  IM. IWONY MOSSAKOWSKIEJ
 
Laureatem tegorocznego Turnieju został Paweł Majczak z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, drugie miejsce zajął Krzysztof Zamróz z Jarosławia, a trzecie jego szkolny kolega Paweł Stysiał.
 
 
Hieronim Maryniak , który przewodniczył Jury podkreślał, że z roku na rok poziom tych zawodów jest coraz wyższy. Dziękował też wszystkim nauczycielom, którzy zaangażowali się w przygotowanie uczestników. ..." Koniec wieńczy dzieło " - mówił dr Maryniak - i choć zakończyły się zmagania to dorosła ścieżka zawodowa dopiero się rozpoczyna. Młodzi ludzie, którzy startowali w Poznaniu już na starcie znacznie wyprzedzają rówieśników i za to należą im się gratulacje.
 
 
 
 
 
 
XIX OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ  PIEKARNICZY   im. Anny Butki
 
Katarzyna Mojzykiewicz, która uczestniczyła w pracach jury turnieju piekarskiego również zwróciła uwagę na znaczący postęp w przygotowaniu zawodowym uczestników. Życzyła im dalszych sukcesów i zapału do pracy i ... przede wszystkim nieustannego doskonalenia umiejętności zawodowych. 
 
 
A w tegorocznej edycji turnieju najlepszy okazał się Daniel Baron uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, drugi był Bartosz Hebda z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, a na najniższym stopniu podium stanął Łukasz  Kruszyna uczeń lubelskiego Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego
 
 
 
A JUŻ DZIŚ GRATULUJĄC UCZESTNIKOM ZAPRASZAMY DO POZNANIA NA PRZYSZŁOROCZNE JUBILEUSZOWE TURNIEJE!!!!
 
Marzena Rutkowska-Kalisz
 
 



Tagi powiązane z wiadomością:
turnieje spożywcze


Podobne tematy dla tagów: turnieje spożywcze,

Przyszli czeladnicy na start!
Finały ogólnopolskich zmagań młodych spożywców
Turnieje spożywcze 2012
Turnieje spożywcze 2012 - rozstrzygnięte
Turnieje spożywcze
6 marca -Wielkanoc Mięsne Święta

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony