Cukiernicy, piekarze i wędliniarze
Rozpoczęły się finały zmagań młodych cukierników, piekarzy i wędliniarzy. Tradycyjnie już w kwietniu Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu wspólnie z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu organizuje turnieje, w których swoje umiejętności sprawdzają uczniowie z całej Polski.
Dziś poznaliśmy laureatów XVI Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego. Tegorocznym zwycięzcą okazał się Mikołaj Kiliński – uczeń Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, Jego praca oczarowała oceniających i to nie tylko za sprawą uroczych karmelowych bohaterów znanego komiksu .
II miejsce zajęła Agata Cegielska jego szkolna koleżanka, a na najniższym stopniu podium stanęła Magdalena Kubik ze Szczecina.
W turnieju startowało 20 uczniów klas III szkół zawodowych. Przyjechali dosłownie z całej Polski : z Krakowa, Lublina, Bydgoszczy, Rawy Mazowieckiej i oczywiście z Wielkopolski.
Zmagania rozpoczęli wczoraj. Do oceny komisji, której przewodniczył Marian Weber musieli przedstawić trzypiętrowy tort, ciastka bankietowe , figurki marcepanowe i wykonać okolicznościowy napis z czekolady.
Jaki był poziom tegorocznych zawodników? Zdecydowanie wyższy niż w latach ubiegłych. Marian Weber z uznaniem wyrażał się przede wszystkim o staranności wykonania wszystkich elementów i świetnym wyczuciu obowiązujących obecnie trendów smakowych. W pracach dominowało połączenie czekolady z owocami, również tymi bardzo egzotycznymi . Artur Tyszkiewicz , członek komisji zwracał uwagę na zupełnie nowe surowce i technologie, których znajomością wykazali się tegoroczni uczestnicy turnieju. Świadczy to z pewnością o solidnym zaangażowaniu mistrzów szkolących włożonym w przygotowanie uczestników.
Gratulując wszystkim laureatom Dyrektor Tomasz Wika dziękował jednocześnie wszystkim, którzy zaangażowali się tak aktywnie w pracę z młodymi cukiernikami. Młodzi ludzie uczą się dzięki temu nie tylko współzawodnictwa, ale przede wszystkim zaczynają poszukiwać nowości i opanowują nowe technologie – to doskonała gwarancja , że i w dorosłym już życiu zawodowym będą starali się być najlepsi. To dzięki takim wychowankom szkół zawodowych i rzemiosła z pewnością nie zaniknie poznańska tradycja niedzielnego chodzenia na słodkie – konkludował Przemysław Foligowski Dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania
25 kwietnia rozpoczęły się zmagania młodych piekarzy i wędliniarze.
W XVI Ogólnopolskim Turnieju Piekarniczym im. Anny Butki wystartowały 22 osoby z całej Polski.
W pracowni Zespoły Szkół na Warzywnej piekarze piekli tzw. bułki zwykłe, knyple i plecionki a także chałki, rogale i drożdżówki by wykazać się wiedzą o wypiekach półcukierniczych. Musieli także przygotować wyrób artystyczny, na dowolny temat.
Każdy z nich musiał także wyeksponować jak najładniej swoje prace i następnie komisji oceniającej osiedzieć o tym jak przygotowywał konkursowe wypieki.
Piotr Koperski –wiceprzewodniczący komisji oceniającej chwalił zawodników i podkreślał, że choć poziom rozgrywek wzrasta systematycznie to jednak nadal widać, który z zawodników mógł liczyć wyłącznie na siebie, a którego doskonale przygotował mistrz szkolący. Z kolei Stanisław Butka szef komisji oceniającej bardzo cieszył się z wzrastającej frekwencji. Pracy z takich zawodach jak piekarz czy wędliniarz nigdy nie zabraknie, a nowoczesne technologie i coraz lepsze surowce po prostu ułatwiają pracę piekarza.
Najlepsza w tej męskiej rywalizacji okazała się Daria Angelika Małecka z Gdańska, II miejsce zajął Radosław Skoczylas z Chełma a ostatnie miejsce na podium przypadło Patrykowi Krzemińskiemu z Radomia.
Tymczasem piętro wyżej w pracowniach wędliniarskich o zwycięstwo walczyła grupa 11 młodych wędliniarzy. Startowali w XV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej.
Musieli przygotować kiełbasę, a następnie przed komisją oceniającą wykazać się umiejętnością rozpoznawania mięsa, przypraw, dodatków, osłonek a także znajomością technologii wytwarzania wędlin. Po części ustnej z wędlin i warzyw musieli przygotować dekoracyjne patery bankietowe.
W XV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej zwyciężył Mikołaj Drożdziński z Poznania, jego szkolny kolega Dawid Jujka zajął II miejsce, a III miejsce wywalczył Marek Hendzel z Jarosławia.
W tym turnieju wystartowało zdecydowanie mniej osób ale i tak - jak podkreślał dr Hieronim Maryniak wiceprzewodniczący komisji oceniającej – w porównaniu zpoprzednimi latami zawodników było więcej. Podsumowując jubileuszowy turniej zwracał uwagę, że być może trzeba te zmagania bardziej rozpropagować i przygotować uczniów także pod względem umiejętności nie tylko zawodowych ale i tych, które pozwalają na swobodniejsze prezentowanie przed komisją swoich prac. Uczniowie nie zawsze bowiem umieli dostatecznie precyzyjnie odpowiedzieć na pytania.
Najważniejszy jest jednak start w takich zmaganiach i udział w szlachetnej rywalizacji, która uczy bycia mistrzem nie tylko z racji zdanego egzaminu i oficjalnego dokumentu ale przede wszystkim uczy dążenia do mistrzostwa w codziennej pracy – konkludował Dyrektor Tomasz Wika zamykając oficjalnie tegoroczne turnieje spożywcze.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Zapraszamy do galerii foto i na relacje filmową