W szranki staną cukiernicy, piekarze i wędliniarze.
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu wspólnie z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu organizuje kolejną edycje turniejów dla młodych uczniów rzemiosł branży spożywczej. W szranki staną cukiernicy, piekarze i wędliniarze. Są to niestety zawody zanikające – z roku na rok naukę podejmuje coraz mniej piekarzy, a uczniów wędliniarstwa można często policzyć na palcach jednej ręki. Kto więc w przyszłości upiecze nam chleb, zrobi kiełbasę czy przygotuje tort? Tym bardziej zależy nam na prezentowaniu dokonań tych młodych ludzi. Już dziś na początku swojej kariery zawodowej prezentują mistrzowski kunszt i z pewnością po ukończeniu nauki znajdą natychmiast zatrudnienie w renomowanych firmach.
XV Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego 2012
W dniu 24.04.2012 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbędzie się rozstrzygniecie Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego im. Wojciecha Kandulskiego w którym uczestniczyć będzie 20 uczniów cukiernictwa z Polski.
Uczniowie będą musieli wykonać: trzypiętrowy tort na stelażu na dowolny wybrany temat, 20 ciastek bankietowych, 3 figurki marcepanowe, okolicznościowy napis z czekolady, torcik do degustacji, który musi mieć identyczny smak jak tort. Ponadto w czasie oceniania prac uczestnicy odpowiadają na pytania komisji dotyczące produkcji prezentowanych wyrobów. Czas wykonania 7 godzin.
Uroczyste zakończenie turnieju odbędzie się w Sali gimnastycznej Szkoły 25.04.2012 o godz. 11oo.
XV Ogólnopolski Turniej Piekarniczego im. Anny Butki 2012
W dniu 26.04.2012 roku w Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego odbędzie się rozstrzygniecie Ogólnopolski Turniej Piekarniczego im. Anny Butki, w którym uczestniczyć będzie 19 uczniów piekarnictwa z Polski.
Uczniowie będą musieli wykonać chałki, rogaliki, drożdżówki, bułki zwykłe, knyple lub kajzerki, bułki plecionki oraz eksponat artystyczny.
Uroczyste zakończenie odbędzie się w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu o godz. 1030 na Sali nr 17.
XIV Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa 2012
W dniu 26 kwietnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbędzie się XIV Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa, w którym uczestniczyć będzie 10 uczniów.
Składa się z części praktycznej i teoretycznej.
Uczniowie z różnych stron kraju zostaną poddani sprawdzianowi i ocenie podczas pracy przy nadziewarce, rozpoznawania rodzajów i klas mięsa, rozróżniania podrobów, osłonek i przypraw. Do zadań uczestników należeć będzie także dobór odpowiedniego stroju dla pracowników zatrudnionych na różnych stanowiskach. Na zakończenie, uczniowie będą musieli popisać się swymi talentami w układaniu i dekorowaniu wędlin na paterach.
Uroczyste zakończenie odbędzie się 27 kwietnia 2012 roku w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu w Sali nr 17 o godz. 10 30.
Anna Jaszewska