Zgodnie z wieloletnią tradycją podczas trwania Targów POLAGRA FOOD odbyło się Forum Rzeźnictwa Wędliniarstwa. W tym roku odb" /> Zgodnie z wieloletnią tradycją podczas trwania Targów POLAGRA FOOD odbyło się Forum Rzeźnictwa Wędliniarstwa. W tym roku odb" />
 

POLAGRA FOOD 2010

16 Wrzesień 2010, wyświetleń: 10280,

Zgodnie z wieloletnią tradycją podczas trwania Targów POLAGRA FOOD odbyło się Forum Rzeźnictwa Wędliniarstwa. W tym roku odbyła się XVI edycja.



 Jest to znakomita okazja by nie tylko zapoznać się z aktualnymi problemami branży mięsnej, wziąć udział w różnych prezentacjach, seminariach czy wykładach ale także zapoznać się z nowinkami technologicznymi.


Najbardziej emocjonującym momentem Forum było rozstrzygniecie Ogólnopolskich Konkursów Mięsnych. Organizatorami konkursów byłą Polska Federacja Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek „Polskie Mięso”, Krajowa Radę Drobiarstwa, Związek Rzemiosła Polskiego, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Wielkopolska Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu. Konkursy odbyły się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozdanie nagród odbyło się w czasie Wieczoru Branżowego. Szczególne chwile wzruszenia tego wieczoru przeżył także Jacek Marcinkowski, który z rąk Prezesa Jerzego Bartnika odebrał Szablę Kilińskiego – najwyższe odznaczenie rzemieślnicze.
W tegorocznych konkursach wzięło udział ponad 30 zakładów z całej Polski. 140 wyrobów oceniała komisja , pod przewodnictwem prof. Włodzimierza Dolaty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. A oto tegoroczni zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:


KONKURS 1 NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN POLAGRA – FOOD 2010
XIII edycja
Grupa 1 – WĘDZONKI PARZONE – Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz za polędwicę szlachecką
Grupa 2 – WĘDZONKI SUROWE - Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za karczek dojrzewający
Grupa 3 – KIEŁBASY ŚREDNIO I GRUBO ROZDROBNIONE - Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za kiełbasę z komina
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE – POSIACZEK – Krąplewice za dziadkowy pasztet
Grupa 5 – WĘDLINY REGIONALNE I TRADYCYJNE – Stół Polski, Warszawa za kabanosy oryginalne

Tytuł NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN POLAGRA – FOOD 2010 w ogólnej ocenie wyrobów w przynajmniej czterech grupach asortymentowych uzyskali:
kategoria zakładów małych: Zakład Wędliniarski Andrzej Stania, Świerklany
kategoria zakładów dużych: Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo

KONKURS 2 SZTUKA UKŁADANIA I DEKOROWANIA PATER POLAGRA – FOOD 2010 z mięsa i produktów mięsnych X edycja
Grupa 1 - PARTY SERWIS - Rzeźnictwo G.Zyguła za wyrób owoc natury
Grupa 2 - MIĘSO I WĘDLINY W UKŁADACH ARTYSTYCZNYCH- ZAKŁADY MIESNE ZBIGNIEW NOWAK , GDAŃSK za wyrób popiersie rzeźnika
Grupa 3 – PATERY OKOLICZNOŚCIOWE – P.P.H.U.KAWIKS.K.CHACHULSKI.W.CHACHULSKI za wyrób głębia smaku

KONKURS 3 NAJLEPSZY WYRÓB WĘDLINIARSKI W OCENIE KONSUMENCKIEJ POLAGRA – FOOD 2010 - X edycja
Grupa 1 – WĘDZONKI – Zakłady mięsne POTORSCY, Krokowo za schab Mistrza Jana
Grupa 2 – SZYNKA TRADYCYJNA SUROWA – Zakład Rzeźnicko-Wędliniarski Produkcja –Handel Zbigniew Paszko , Trzcianka za polędwicę wędzoną
Grupa 3 – KIEŁBASY ŚREDNIO I GRUBO ROZDROBNIONE – Zakłady Masarskie Bieganowo, Bieganowo za kiełbaski piastowskie
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE - Zakład Przetwórstwa Mięsnego W.P.Biegun Sp.J Jaraczewo za wątrobiankę

KONKURS 4 MIĘSO KULINARNE POLAGRA – FOOD 2010 VIII edycja
Grupa 1 – MIĘSO WIEPRZOWE – PKM DUDA WARSZWA za mięso mielone

KONKURS 5 WYROBY DROBIOWE POLAGRA – FOOD 2010 II edycja
Grupa 1 – PRODUKTY BLOKOWE - Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz za szynkę z piersi kurcząt
Grupa 2 – PRODUKTY BLOKOWE – Zakład Przetwórstwa Mięsnego ŁUKOSZ, Jaworze za kiełbasę krakowską suchą
Grupa 3 – KIEŁBASY NIETRWAŁE - Zakład Przetwórstwa Mięsnego ŁUKOSZ, Jaworze za kiełbasę wiślańską
Grupa 4 – WĘDLINY PODROBOWE I PASZTETY – Zakład Przetwórstwa Mięsnego BŁACHUT, Żywiec za salceson z indyka

KONKURS 6 MIĘSO W DANIACH GOTOWYCH POLAGRA 2010 - IX edycja.
Grupa 1 - ZESTAW OBIADOWE Z MIĘSA, WARZYW I DODATKU SKROBIOWEGO - Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo za zupę grochową
Grupa 2 - GOTOWE POTRAWY MIĘSNE – PRZEDSIĘBIORSTWO GASTRONOMICZNE ALI-BABA POZNAŃ za kebab drobiowy
Grupa 3 - DANIA WARZYWNO – MIĘSNE – ZAKŁAD RZEŹNICKO-WĘDLINIARSKI ERNESTYN JANETA, LUBOMIA za golonkę z kapustą za
Grupa 4 - DANIA MĄCZNE Z FARSZEM MIĘSNYM – PRZEDSIĘBIORSTWO-GASTRONOMICZNO-PRODUKCYJNO – HANDLOWE – U JĘDRUSIA, KRAKÓW za pierogi z mięsem


KONKURS 7 PRZEBÓJ WĘDLINIARSKI ROKU POLAGRA – FOOD 2010 I edycja
Zakłady Mięsne MAT, Czerniewice za kiełbasę wiejską po góralsku

Nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagrody główne - statuetki „Rzeźnika” w poszczególnych konkursach otrzymali:

- KONKURS 1 - NAJLEPSZY PRODUCENT WĘDLIN
- w kategorii zakładów dużych: Zakład Przetwórstwa Mięsnego DWORECKI, Golejewo
- w kategorii zakładów małych: Zakład Wędliniarski Andrzej Stania, Świerklany

- KONKURS 2 - SZTUKA UKI DEKOROWANIA PATER: Zakłady Mięsne Nowak, Gdańsk

- KONKURS 3 - NAJLEPSZY WYRÓB WĘDLINIARSKI W OCENIE KONSUMENCKIEJ: Zakład Masarski Bieganowo, Bieganowo

- KONKURS 4 - MIĘSO KULINARNE: Polski Koncern Mięsny DUDA, Warszawa

- KONKURS 5 - WYROBY DROBIOWE: Zakłady Mięsne Andrzej Bystry, Swarzędz

- KONKURS 6 - MIĘSO W DANIACH GOTOWYCH: Przedsiębiorstwo Gastronomiczne Ali-Baba, Poznań

- KONKURS 7 PRZEBÓJ WĘDLINIARSKI ROKU POLAGRA – FOOD 2010: Zakłady Mięsne MAT, Czerniewice

JEŚLI CHCĄ PAŃSTWO DOWIEDZIEĆ SIĘ KTO ZAJĄŁ POZOSTAŁE MIEJSCA ZAPARSZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PROTOKÓŁEM KOMISJI , KTÓRY ZNAJDUJE SIĘ W ZAŁACZNIKU.


Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi wynikami konkursów w Protokóle komisji




Jacek Marcinkowski odbiera Szablę Kilińskiego


ZAPRASZAMY DO GALERII FOTO:






 




Tagi powiązane z wiadomością:
promocja mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego, konkurs


Podobne tematy dla tagów: promocja mięsa wołowego,drobiowego i wieprzowego,konkurs,

Już za parę dni zacznie się „Świętomięs Polski”
Serdecznie zapraszamy na niezwykłą majówkę!!! „Mięsna Arena” – 11 -12 maja 2013 r. Poznań - MTP
Mięsna Arena 2013
Konkurs
Konkurs
Wielkopolski Lider Innowacji
Mazurska pamiątka
Konkurs Mikroprzedsiębiorca Roku
Konkurs o tytuł Poznańskiego Lidera Przedsiębiorczości

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony