Najlepsi z najlepszych są w Poznaniu!
Od 1- 3 października obraduje w Poznaniu I Kongres Światowej Unii Piekarstwa i Cukiernictwa (UIBC). Do stolicy Wielkopolski przyjechali piekarze i cukiernicy z kilkunastu państw świata między innymi : z Brazylii, Holandii, Meksyku, Izraela, Niemiec, Węgier, czy dalekiej Japonii. Kongres przyciąga uwagę światowych liderów w obu branżach. Piekarze i cukiernicy wspólnie debatują nad sposobami promowania chleba, wyrobów cukierniczych i obrony lokalnych piekarni i cukierni. Uczestnicy tego światowego branżowego szczytu obradują na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. A wczoraj wieczorem spotkali się na uroczystej Gali zorganizowanej w Sali Reprezentacyjnej Izby.
W ubiegłym roku podczas kongresu w Grenadzie połączyły się dwie najważniejsze światowe organizacje: Światowa Unia Piekarzy z Międzynarodowym Związkiem Cukierników, tworząc jedną Światową Unię Piekarzy i Cukierników. Prezes UIBC Peter Becker - wybrał spośród wielu innych lokalizacji, typowanych przez organizacje branżowe z całego świata, właśnie Polskę na gospodarza pierwszego Kongresu Unii po integracji.
…”Organizacja tego spotkania to dla Polski ogromny zaszczyt”… - podkreślał Stanisław Butka, który jako Prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP i za razem główny organizator pełnił honory gospodarza uroczystej Gali Kongresu
Z kolei Prezes UIBC Peter Becker dziękując za znakomitą organizację i świetną atmosferę obrad nie bez wzruszenia podkreślał, że - …” Piekarze i cukiernicy całego świata powinni Polsce dziękować za wolność, którą wywalczyła w Europie, za podniesienie żelaznej kurtyny i pokazanie jak wychodzi się nawet z największych kryzysów gospodarczych”… Jego słowa sala powitała brawami!
Głównym punktem tego uroczystego wieczoru było wręczenie tytułów Najlepszego Piekarza i Cukiernika 2014 roku.
Najlepszym Piekarzem w świecie w 2014 został Holender - Pan Bert Kolkman. Tytuł Najlepszego Cukiernika w świecie otrzymał Japończyk - Pan Kazuaki Takai.
Gratulacjom i owacjom nie było końca, serdecznym podziękowaniom dla organizatorów także ! Licznie zgromadzeni goście zagraniczni i polscy wśród , których nie zabrakło przedstawicieli władz województwa i Poznania mogli przekonać się nie tylko o zaletach polskiej gościnności ale przede wszystkim doskonałości Polskiej Kuchni!
Najlepsi fachowcy branży wyjadą z Poznania z bardzo dobrymi wspomnieniami i obserwacjami. A jak pokazuje wieloletnie doświadczenie organizatorów tematy poruszane w czasie takich spotkań bardzo szybko stają się aktualne w Polsce. Zmiany branżowe, jakie zachodzą na rynkach zachodnich z czasem pojawiają się u nas wpływając na warunki produkcji i handlu.
Marzena Rutkowska-Kalisz