Konkurs „Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska nie tylko na Wielkanoc”

13 Marzec 2018, wyświetleń: 1965,

Edycja 2018


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Organizatorami byli: Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Poznański Klub Biesiadników. Konkurs odbył się 12 marca w gościnnych murach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu przy ul. Warzywnej 19. Szkoła zapewniła uczestnikom sprawnie działające zaplecze logistyczne – przede wszystkim szkolną kuchnię, gdzie uczestnicy przygotowywali swoje dania do prezentacji.
 
W konkursie wzięło udział 10 restauracji:
 
Cafe & Restaurant „Pastela”
 
Restauracja „Dąbrowskiego 42”
 
Restauracja „P jak pysznie”
 
Restauracja „Maltanka”
 
„Egoist Restaurant”
 
Hotel „Wielspin”
 
„Cafe Lunch 3 Kolory”
 
Restauracja „Pod Niebieniem”
 
Restauracja „Wine Stone” – Hotel Mercure Poznań Centrum
 
Restauracja „Jack & Jeff”
 
łączył je jeden „wspólny mianownik” – kiełbasa biała parzona wielkopolska jako podstawa lub jeden z istotnych składników potrawy. Przed szefami kuchni stanęło więc bardzo interesujące zadanie, wymagające od nich nie tylko umiejętności profesjonalnych, ale także (a może przede wszystkim?) fantazji, kreatywności. Trzeba powiedzieć, że wywiązali się z tego zadanie – bez wyjątku! – znakomicie. Przed jury degustacyjnym w skład którego wchodzili szefowie kuchni, nauczyciele zawodu i krytycy kulinarni oraz przed jury VIP-owskim, gdzie także nie brakowało znawców dobrej kuchni, stanęło niełatwe zadanie jak wybrać spośród dań znakomitych, te najlepsze.
 
Ostateczny werdykt wyglądał następująco:
 
W kategorii „Zupa”, gdzie rywalizowało pięć restauracji zwyciężyła restauracja Hotelu „Mercure”, która przygotowała Krem chrzanowy z pulpecikami z białej kiełbasy, szczaw czerwony, oliwa z pietruszki. Drugie miejsce przypadło w udziale „Cafe Lunch 3 Kolory” za barszcz biały a trzecie restauracji „P jak pysznie” za krem chrzanowy z panierowanym jajkiem przepiórczym z chipsem z białej kiełbasy.
 
W kategorii „Danie główne” walka była zacięta – tutaj swoje dzieła przedstawiło dziesięciu szefów kuchni. Zwycięzcą okazał się „Cafe Lunch 3 Kolory” i jego kiełbasa pieczona podana z puree z chleba. Drugie miejsce zajęła ekipa z Hotelu „Mercure” z gołąbkiem z białą kiełbasą w kapuście włoskiej, buraczkami marynowanymi, konfiturą z cebuli i puree ziemniaczanym zaś trzecie załoga Hotelu „Wielspin” z Puszczykowa za roladkę z białej kiełbasy z musem z wątróbki zawiniętą w boczek i krokiety ziemniaczane z chrzanem w panierce z czarnuszki z pianą z czosnku.
 
Jak jednak zaznaczył pomysłodawca konkursu i przewodniczący jury Juliusz Podolski – wszyscy uczestnicy mogą się czuć zwycięzcami a ich dania zasługują na polecenie – a opinia takiego znawcy to najlepsza rekomendacja!
 
Trzeba tutaj podkreślić, że ogromną rolę w sprawnym przeprowadzeniu konkursu odegrało jury techniczne nadzorujące podawanie potraw i anonsujące ich pojawienie się na stole.
 
Specjalne podziękowania należą się oczywiście certyfikowanym producentom kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, którzy bezpłatnie dostarczyli surowca dla restauratorów! Dziękujemy więc i polecamy się na przyszłość!
 
Lista podziękowań byłaby zresztą o wiele dłuższa, bez zaangażowania i pracy wielu osób konkurs nie mógłby odbyć się tak sprawnie. Liczymy na ich współpracę także w przyszłości, bowiem jak powtarzali wszyscy – to dopiero początek konkursów kulinarnych z kiełbasą białą parzoną wielkopolską 
 
 
Michał Krupski



Tagi powiązane z wiadomością:
Kiełbasa Biała



Ankieta