Najlepszą gęsinę podają w Lesznie.
19 restauracji – miedzy innymi z Poznania, Leszna, Kępna, Krotoszyna, a nawet odległego Świecia i … jedno pozornie proste zadanie – przygotowanie w ciągu 70 minut przystawki i dania głównego z gęsiny.
Organizatorami konkursu, który odbywa się po raz drugi są: Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, nasza Izba, Hotel Modernoo w Poznaniu, partnerem jest m.in. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu oraz De'GUSTATOR PR.
W tym roku było więcej uczestników, wzrósł także poziom samych zmagań bo drużyny miały za zadanie nie tylko wyserowanie potrawy ale także gotowanie. Regulamin dopuszczał jedynie wcześniejsze przygotowanie mięsa – bo gęsina wymaga w kuchni czasu i cierpliwości.
Do jury udało się zaprosić najlepszych szefów kuchni, dziennikarzy kulinarnych i smakoszy. Wśród nich byli między innymi Dominik Narloch – szef kuchni restauracji Cucina, który jako jedyny kucharz w Polsce zdobył certyfikat ślimaka Slow Food Polska dla dwóch restauracji; Wojtek Lewandowski organizator Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Magdalena Ossowska przez lata pracująca w gwiazdkowej restauracji YoSH w Sttutgarcie jako prawa ręka szefa kuchni, Ewa Michalska przez lata właścicielka i szefowa kuchni Restauracja TOGA w Poznaniu, a także szefowa i właścicielka restauracji Tawerna Kapitańska w Ścinawie Polskiej, a także Anna Strażyńska - Szef Kuchni Obradom jury przewodniczył Adam Chrząstowski. Ocena odbywała się w ciemno, to znaczy jurorzy oceniając dania nie wiedzieli, jaka z restauracji je przygotowywała.
Dania były przygotowywane na oczach publiczności. Każdy kto przyszedł do hotelu w trakcie trwania zmagań mógł wziąć udział w pokazach, degustacjach zaproszonych przedstawicieli firm gastronomicznych, dostawców win, producentów spożywczych. Udało się organizatorem zebrać ok. 20 firm.
A czego poszukiwali jurorzy?
Jak mówi Juliusz Podolski pomysłodawca konkursu i jeden z jurorów ważna jest kreatywność szefa kuchni i jego nowoczesne spojrzenie na tradycję ale najważniejszy jest odszukanie tradycyjnego smaku gęsiny. Liczyło się wspomnienie gęsiny jaka znamy z domu dziadków, rodziców, ów niepowtarzalny aromat tego bardzo zdrowego mięsa.
W tym konkursie także sprawdziła się dobrze znana zasada , …że mniej znaczy więcej! Dlatego wymyślne dodatki nie zawsze znajdowały uznanie jury.
Po wielu godzinach naprawdę ciężkiej pracy jurorzy zdecydowali , że w 2018 roku najlepszą gęsinę serwuje Restauracja Grodzka 12 z Leszna
Tytuł Króla Gęsiny i staże w Tawernie Kapitańskiej zdobyła Restauracja Grodzka12 w Lesznie
Pierwsze miejsce w kategorii Danie Główne zdobył Hotel Moderno
Drugie miejsce w kategorii Danie Główne zajęła Restauracja Grodzka12 z Leszna.
Trzecie miejsce w kategorii Danie Główne zdobył Hotel Toscania z Włoszakowic.
Pierwsze miejsce w kategorii Przystawki zdobyła restauracja Restauracja Grodzka12 z Leszna.
Drugie miejsce w kategorii Przystawki przypadło Winestone w Hotelu Mercure
Trzecie miejsce w kategorii Przystawki zdobyła Republika Róż.
Jeszcze w połowie XIX wieku, nikt nie wyobrażał sobie kolacji na św. Marcina bez pieczonej gęsi. A dziś? Nie pozostaje nic innego jak wrócić do tej pięknej tradycji i 11 listopada uczcić w sposób szczególny znakomitym, świątecznym daniem z gęsiny.
Marzena Rutkowska-Kalisz