Certyfikaty jakości wędlin - rozdane!

22 Marzec 2015, wyświetleń: 3844,

Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja


 

 

 

 

 

 

 

 

Już wszystko wiadomo! 21 marca wieczorem na specjalnie zorganizowanej Gali  poznaliśmy wyniki tegorocznej certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkanocnych.

Kto szuka przed Wielkanocą dobrych szynek, wędzonek,  a przede wszystkim kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej ( tak brzmi oficjalna nazwa naszego przysmaku) może zajrzeć do specjalnie przygotowanej listy sklepów najlepszych producentów.

 

Lista sklepów, w których można kupić certyfikowane wyroby

 

 

Wręczenie certyfikatów odbyło się w czasie VII Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Przetwórców, Hodowców i Handlowców Branży Mięsnej.  Najlepsi producenci otrzymali w obecności  Zofii Szalczyk Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi specjalne potwierdzenia doskonałej jakości produkowanych wyrobów.

Ale zanim nastąpiło ogłoszenie werdyktu komisji oceniającej organizatorzy kolejnej edycji cyklu wydarzeń „Wielkanoc - Mięsne Święta -  Polska Tradycja” zadbali o wiele atrakcji dla poznaniaków i gości  Targów Edukacyjnych.

Stół Wielkanocny dla Młodzieży oraz warsztaty kulinarne były miła niespodzianką  dla zwiedzających tereny targowe. Pięknie zastawiony świątecznymi potrawami stół, mnogość potraw , a wreszcie możliwość oglądania „na żywo” pracy mistrzów  kuchni przyciągały przed stoisko prawdziwe tłumy. Ta część akcji adresowana była do młodzieży szkolnej, rodziców i nauczycieli, a jej głównym zadaniem było uświadomienie oglądającym jak piękne i smakowite są polskie kulinarne tradycje wielkanocne oparte głownie na mięsie i jego przetworach.

W sobotę od rana , aż do wczesnych godzin wieczornych  kulinarny show towarzyszył spacerowiczom na poznańskim  Starym Rynku.  Kocioł wielkanocny, wielka patelnia, z których serwowano białą i pyszne drobiowo – jarzynowe danie, warsztaty kulinarne , prelekcje i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz specjalne atrakcje dla najmłodszych przyciągnęły tłumy.

Wszystko odbywało się pod hasłem Drób – Wieprzowina – Wołowina na wielkanocnym stole,  a cykl wydarzeń „Wielkanoc - Mięsne Święta -  Polska Tradycja”, któremu patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi został sfinansowany z Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego, Wołowego i Wieprzowego. 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy na relację filmową






Podobne tematy dla tagów: Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja,certyfikacja wędlin,

Wyniki Certyfikacji Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych
Certyfikacja Jakości Tradycyjnych Wielkanocnych Wyrobów

Ankieta