Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja
Już wszystko wiadomo! 21 marca wieczorem na specjalnie zorganizowanej Gali poznaliśmy wyniki tegorocznej certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkanocnych.
Kto szuka przed Wielkanocą dobrych szynek, wędzonek, a przede wszystkim kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej ( tak brzmi oficjalna nazwa naszego przysmaku) może zajrzeć do specjalnie przygotowanej listy sklepów najlepszych producentów.
Lista sklepów, w których można kupić certyfikowane wyroby
Wręczenie certyfikatów odbyło się w czasie VII Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Przetwórców, Hodowców i Handlowców Branży Mięsnej. Najlepsi producenci otrzymali w obecności Zofii Szalczyk Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi specjalne potwierdzenia doskonałej jakości produkowanych wyrobów.
Ale zanim nastąpiło ogłoszenie werdyktu komisji oceniającej organizatorzy kolejnej edycji cyklu wydarzeń „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja” zadbali o wiele atrakcji dla poznaniaków i gości Targów Edukacyjnych.
Stół Wielkanocny dla Młodzieży oraz warsztaty kulinarne były miła niespodzianką dla zwiedzających tereny targowe. Pięknie zastawiony świątecznymi potrawami stół, mnogość potraw , a wreszcie możliwość oglądania „na żywo” pracy mistrzów kuchni przyciągały przed stoisko prawdziwe tłumy. Ta część akcji adresowana była do młodzieży szkolnej, rodziców i nauczycieli, a jej głównym zadaniem było uświadomienie oglądającym jak piękne i smakowite są polskie kulinarne tradycje wielkanocne oparte głownie na mięsie i jego przetworach.
W sobotę od rana , aż do wczesnych godzin wieczornych kulinarny show towarzyszył spacerowiczom na poznańskim Starym Rynku. Kocioł wielkanocny, wielka patelnia, z których serwowano białą i pyszne drobiowo – jarzynowe danie, warsztaty kulinarne , prelekcje i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami oraz specjalne atrakcje dla najmłodszych przyciągnęły tłumy.
Wszystko odbywało się pod hasłem Drób – Wieprzowina – Wołowina na wielkanocnym stole, a cykl wydarzeń „Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja”, któremu patronował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi został sfinansowany z Funduszy Promocji Mięsa Drobiowego, Wołowego i Wieprzowego.
Marzena Rutkowska-Kalisz