Przetwórca mięsa

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez suto zastawionego stołu, przyjęć bez pysznych wędlin, pieczeni, pasztetów czy ogniska bez pysznych kiełbasek. To właśnie dzięki pracy przetwórców mięsa (dawniej nazywanych wędliniarzami) na nasze stoły trafiają szynki, balerony, polędwice, kiełbasy, konserwy mięsne, pasztety, salcesony, kaszanki i wiele, wiele innych smacznych wyrobów.  Wybierając ten zawód Twoim głównym zadaniem będzie dostarczanie na rynek mięsa oraz przetworów mięsnych o najwyższej jakości i wysokich walorach zdrowotnych. Będziesz produkował szeroki asortyment wędlin, które będą zaspokajały podniebienia najbardziej wymagających klientów. Dzięki Twojej pracy produkowane wyroby zyskają uznanie i renomę  wśród Twoich klientów, a Ty sam będziesz odczuwał zadowolenie i satysfakcję ze swojej pracy. 
Obejrzyj poniższy film, zapoznaj się z ulotką oraz z kompetencjami wymaganymi w tym zawodzie.
 
 
Kompetencje wymagane do wykonywania zawodu
dokładność, cierpliwość, spostrzegawczość, odporność na stres, umiejętność pracy w zespole, umiejętność pracy w szybkim tempie
Predyspozycje zdrowotne
dobra kondycja fizyczna, dobry wzrok, węch i smak
Przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu
nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych, alergie na substancje chemiczne wykorzystywane w pracy, choroby skóry, zwłaszcza skóry rąk