Popisz się talentem

W Polsce i na świecie odbywają się zawody, mistrzostwa, olimpiady i konkursy zawodowe.
Zapraszamy obecnych uczniów oraz absolwentów nauki zawodu w rzemiośle do współtworzenia zakładki i pochwalenia się swoim talentem. Jeżeli brałaś/brałeś udział w imprezie o zasięgu lokalnym, ogólnopolskim lub światowym, uważasz, że wyróżniasz się umiejętnościami zawodowymi na tle innych, prześlij do nas zdjęcia, filmiki, opis osiągnięć, a my opublikujemy je na naszej stronie. Chcielibyśmy pokazać tu, iż osoby, które wykonują swoją pracę po mistrzowsku, mogą osiągnąć sukces na arenie międzynarodowej, mieć ogromną satysfakcję i dobrze zarabiać.

Poniżej przedstawiamy osoby, które dzięki swoim umiejętnością i zaangażowaniu zdobyły uznanie na krajowych i światowych imprezach.

 

MARLENA SZYMAŚ


Marlena Szymaś na co dzień pracuje w Cukierni Kandulski. Swoje wyjątkowe umiejętności potwierdziła wiele razy. W Lizbonie  w 2000 roku zdobyła tytuł Mistrzyni  Świata Młodych Cukierników. Poza tym osiągnięciem wielokrotnie reprezentowała Polskę i zdobywała nagrody na międzynarodowych zawodach. W 2012 r. w Rimini we Włoszech znalazła się w ścisłej, światowej czołówce cukierników, zajmując piąte miejsce podczas Pierwszych Cukierniczych Mistrzostw Świata Kobiet. Wówczas przygotowała dla jurorów wspaniałą cukrową damę w karmelowym kapeluszu. Zawodniczki miały za zadanie przygotowanie tortu oraz dwóch deserów, które nawiązywałyby  do hasła mistrzostw, czyli „Świata Kobiety”.
W szczegółach zadaniem konkursowym było przygotowanie artystycznej pracy w 70% wykonanej z cukru, a w 30% z pasty cukrowej, trzy identyczne torty czekoladowe, 16 identycznych, ale za to innowacyjnych deserów na talerzu i 10 identycznych deserów w pucharkach, w których trzeba było wykorzystać  kandyzowane kasztany.  Naszej Mistrzyni we Włoszech  towarzyszyli wybitni specjaliści - Bogdan Tomczak ekspert na skalę  światową w pracy z karmelem oraz Fraçois Galtier - laureat Cukierniczego Pucharu Świata w Lizbonie. Pod ich okiem pani Marlena trenowała, przygotowując się do konkursu w Cukierni Kandulski.


TOMASZ DRAB

Tomasz Drab pisze o sobie

Moja przygoda z fryzjerstwem rozpoczęła się w 2010 r. kiedy to podjąłem naukę w Zespole Szkół Nr 3 Im. Hugona Kołłątaja w Szamotułach i zostałem praktykantem w poznańskim salonie fryzjerskim prowadzonym przez Roberta Grzempowskiego. Szkołę ukończyłem z wyróżnieniem, uzyskując najwyższą w jej historii średnią. Nie był to jednak koniec mojej edukacji. W 2015 r. zostałem absolwentem LO dla dorosłych w Poznaniu i zdałem maturę. Natomiast w 2016 r. zdobyłem tytuł Mistrza w zawodzie fryzjer w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Stawiając pierwsze kroki we fryzjerstwie marzyłem o tym, by wystartować w Mistrzostwach Europy i Mistrzostwach Świata. Najważniejszym moim celem jest dążenie do perfekcyjności w swoim zawodzie. Na co dzień prowadzę Salon Fryzjerski w Kaźmierzu. Tam oddajemy całe swoje serce w to, co robimy. Chcemy, aby klient czuł się wyjątkowo podczas wizyty u nas. Dbamy o potrzeby naszych klientów i pracujemy nad tym, aby każdy, kto wychodzi z salonu był zadowolony. Twoje włosy i Ty jesteście dla Nas najważniejsi…

05.09.2020 r. – Dwukrotny Mistrz Świata we fryzjerstwie z Paryża

25.03.2018 r. – Mistrz Polski we fryzjerstwie damskim

17-18.09.2017 r. – Wicemistrz Świata z Paryża

23.04.2017 r. – Mistrz Polski we fryzjerstwie męskim

11-12.09.2016 r. – Mistrz Europy, Wicemistrz Europy i brązowy medalista z Paryża

24.04.2016 r. – Mistrz Dolnego Śląska we fryzjerstwie

28.03.2016 r. – Wicemistrz Świata z Seulu

oraz Laureat wielu konkursów Ogólnopolskich.

OMC WORLD CHAMPION PARIS

https://www.youtube.com/watch?v=XV9UHI4N83E

 

MARIUSZ GÓRECKI

Mariusz Górecki uczestniczył w XV Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo w Brazylii w 2012 r., na których zajął 11 miejsce. Na Mistrzostwach Świata zawodnicy muszą być szybcy i perfekcyjni. W zaledwie 16 godzin (w ciągu 2 dni i 8 godzin rywalizacji) przygotowują prawdziwą słodką ucztę, składającą się z rzeźby z karmelu lub czekolady, 2 tortów typu Entrement, 2 tortów lodowych, 5 rodzajów pralin po 2 sztuki każdej, 8 figurek z marcepana lub czekolady i deserów, przygotowanych z 6 składników wylosowanych na dzień przed startem. Jury ocenia smak, wygląd, jakość wykonania, czystość i higienę stanowiska pracy. Mariusz Górecki uczył się w Cukierni Pana Przemysława Kuczory we Wrześni i chodził do wrzesińskiej Szkoły Zawodowej, gdzie pierwsze sukcesy osiągnął w listopadzie 2011 roku, wygrywając Szkolny Turniej Cukierniczy. W lutym 2012 r. został złotym medalistą (w duecie z Krystianem Walkowiakiem) w II Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET 2012, a w kwietniu stanął na pierwszym stopniu podium w XV Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczym im. Wojciecha Kandulskiego. Dzięki swoim niebywałym zdolnościom, już rok po pierwszym, szkolnym sukcesie, znalazł się w gronie najlepszych i rywalizował z czołowymi młodymi cukiernikami świata.

 

HUBERT LEWANDOWSKI

Po ukończeniu nauki zawodu otworzył swoją działalność gospodarczą w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie. Podtrzymuje tradycje rodzinne w rzemiośle. Już w dzieciństwie lubił majsterkowanie. W arkana zawodu wprowadził go ojciec, który także jest rzemieślnikiem. W roku zdobył 2018 zdobył tytuł najlepszego czeladnika w Konkursie „Najlepszy mistrz oraz czeladnik roku 2018” zorganizowanym z inicjatywy z inicjatywy Samorządu Województwa Wielkopolskiego i Centrów Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego. Czuje ciągły niedosyt w karierze zawodowej. W przyszłości zamierza podnieść swoje kwalifikacje, zdać egzamin mistrzowski oraz uczyć przyszłych czeladników. Odskocznią od codziennych obowiązków zawodowych jest piłka nożna i wędkarstwo, które stara się kultywować w wolnych chwilach.