Mięsna Arena - Fleischmarkt „Arena”

03 Sierpień 2015, wyświetleń: 4751,

Tego jeszcze w Gubinie nie widzieli!


 

 

 

 

 

 

1 sierpnia urokliwa Wyspa Teatralna położona w polskiej części miasta przeżyła prawdziwe oblężenie – najpierw amatorów polskich mięsnych specjałów, a wieczorem fanów kultowego polskiego zespołu. Wszystko dlatego , że do tego nadgranicznego miasta zawitała Mięsna Arena Made in Wielkopolska.

Nie bez podwoda organizatorzy tego festyny kulinarno-artystycznego wybrali Gubin, a tym samym Guben na gospodarza trzeciej edycji. Promowali polskie mięso zgodnie ze starymi polskimi przysłowiami : czym chata bogata… i przez żołądek do serca. Jacek Marcinkowski - pomysłodawca tego cyklu wydarzeń – namówił do współpracy przede wszystkim wielkopolskich ale też śląskich i lubuskich producentów mięsa i wędlin by  w ten sposób zorganizować  kolejną edycję tego festynu kulinarno – artystycznego. To był wyjątkowo smakowity popis rzemieślniczego kunsztu wędliniarsko- kuchmistrzowskiego!

Dobrą tradycja tego festynu jest zapewnienie wielu atrakcji kulinarnych i artystycznych całym rodzinom. Od rana aż do nocy  tłumy gości korzystały z degustacji  i poczęstunków. Nikt nie wyszedł stad głodny! A i dla tych , którzy „bardzo dokładnie” smakowali ustawiając się po liczne specjały po kilka razy w tej samej kolejce niczego nie zabrakło! Kiełbasy z grilla, gęsta , mięsna zupa z gigantycznego kotła, specjały polskiej kuchni przygotowywane  na oczach widzów … było w czym wybierać.

 

 

  

 

 

Ale bez wątpienia największą atrakcję przygotował Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyna Janety – ponad ćwierć tony  wybornego mięsa wołowego ! Goście już od samego rana mogli obserwować kucharzy uwijających się przy specjalnym rożnie , na którym piekł się ogromny byk. Każdy mógł posmakować wyjątkowo kruchego i świetnie przygotowanego mięsiwa i … poczuć się jak w czasie jakiejś baśniowej uczty na zamku… To była wyjątkowa atrakcja, najlepsza reklama polskiej hodowli i kuchni  - zwłaszcza dla niemieckich gości Mięsnej Areny.

 

 

  

 

     

 

Formuła tego festynu jest tak pomyślana, by nie tylko dbać o podniebienia ale również bardzo intensywnie edukować konsumentów. Stoiska dietetyków i technologów żywienia były przez cały czas oblegane. Okazało się , że dla wielu osób była to okazja do pierwszego w życiu kontaktu z dietetykiem. Wtedy też ze dziwieniem odkrywali, że aby zachować dobrą kondycję ciała i umysłu,  a także by schudnąć powinni  jest … mięso! Jak zwykle nieocenione  okazało się wsparcie specjalistów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,. Żywym dowodem na to , że „W mięsie siła! „ byli liczni sportowcy, którzy zarówno na scenie jak i w specjalnie przygotowanym namiocie demonstrowali swoje umiejętności publiczności, a zwłaszcza tej młodszej. Z myślą o najmłodszych przygotowano specjalną zagrodę małych hodowców, w której dzieci odkrywały, że mięso nie jest ze sklepu tylko trafiło do niego od hodowcy. Te animacje plastyczne zawsze cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem .

 

   

 

 

O dobry klimat do zabawy dbali przez cały czas liczni artyści : ludowi, popowi i rockowi! Ale absolutnym hitem był wieczorny koncert   „Czerwonych Gitar! To była prawdziwa uczta duchowa po prawdziwej uczcie mięsnej.

Rewelacja! Czemu już wyjeżdżacie ? Czy za rok też będzie taka impreza?... Sehr gute Idee, Sehr gute polnische Küche… Takie opinie słychać było przez cały dzień…

„MIĘSNA ARENA” - FLEISCHMARKT „ARENA” mogła być zorganizowana dzięki Funduszom Promocji Mięsa Wieprzowego, Wołowego i Drobiowego !  

Organizatorzy czyli:  Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Lubuska Izba Rolnicza i Izba Rzemieślnicza i Przedsiębiorczości w Zielonej Górze mogą być naprawdę zadowoleni. Impreza pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,  najwyższych władz Ziemi Lubuskiej, a także Głównego Lekarza Weterynarii i Głównego Inspektora Sanitarnego udowodniła , że taka promocja polskiego mięsa może być bardzo atrakcyjna. Co najważniejsze - miała transgraniczny charakter i naszych zachodnich  sąsiadów utwierdziła w przekonaniu, że polscy hodowcy i przetwórcy mięsa – jak mało kto w Europie – znają się na swoim fachu! 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

foto;Olga Moskwiak STAMPA




Tagi powiązane z wiadomością:
promocja mięsa, Mięsna Arena


Podobne tematy dla tagów: promocja mięsa,Mięsna Arena,

Gęsina na Imieninach
Serdecznie zapraszamy na niezwykłą majówkę!!! „Mięsna Arena” – 11 -12 maja 2013 r. Poznań - MTP
Mięsna Arena 2013

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony