Nasza Izba podjęła bardzo ciekawa inicjatywę. Z okazji odbywającej się w Poznaniu Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w dniach 11 – 12 maja br. odbędzie się impreza pod nazwą „Mięsna Arena”.
W zamiarze organizatorów jest przygotowanie rodzinnej imprezy dla jak najliczniejszej rzeszy zwiedzających tereny wystawowe Międzynarodowych Targach Poznańskich. Mięsna majówka ma służyć szeroko rozumianej promocji mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego, – jako podstawowego składnika zdrowego żywienia, a finansowanie tego przedsięwzięcia zapewniają Fundusze Promocji tych właśnie gatunków mięs.
Uczestnicy zostaną zaproszeni na spotkania popularyzatorskie z udziałem naukowców – technologów i dietetyków - połączone z poradami praktycznymi i warsztatami kulinarnymi, a w tej części także wezmą udział znani kucharze i mistrzowie sztuki, przewidziano też liczne prezentacje oraz degustacje i poczęstunek. Organizatorzy zamierzają wydać kilkadziesiąt tysięcy porcji najróżniejszych przysmaków przygotowanych na bazie drobiu, wieprzowiny
i wołowiny. Oprócz zajęć dydaktycznych i praktycznych goście zostaną zaproszeni na pokazy sportowe i występy artystyczne.
W ramach „Mięsnej Areny” będzie funkcjonować Scena Ludowa z repertuarem folklorystycznym, a na całym obszarze imprezy zostaną przeprowadzone akcje hap-peningowe z udziałem teatru ulicznego. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci w postaci zajęć plastycznych i ćwiczeń kulinarnych.
CO NAJWAŻNIEJSZE – WSTĘP NA TERENY TARGOWE, CZYLI ZARÓWNO NA KRAJOWĄ WYSTAWĘ ZWIERZĄT HODOWLANYCH JAK I NA MIĘSNĄ ARENĘ JEST BEZPŁATNY
Organizatorzy zapraszają:
na spotkanie z naukowcami (technologami mięsa, specjalistami od hodowli, dietetykami) do strefy "MIĘSNA WSZECHNICA" - na prezentacje i rozmowy indywidualne (Patronat naukowy Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
na spotkanie z lekarzami weterynarii, przedstawicielami służb sanitarnych i kontroli, jakości do strefy "BEZPIECZEŃSTWO MIĘSA W POLSCE" - na prezentacje i rozmowy indywidualne
na spotkanie ze sportowcami wyczynowymi i specjalistami do strefy "W MIĘSIE SIŁA" zaprosi Akademia Wychowania Fizycznego patron tej części. Tam również dla publiczności zaaranżowany zostanie Fitness Club - prezentacje rady i porady
strefę muzealną tworzy Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie. Ekspozycja dotyczy produkcji mięsa i hodowli w ujęciu historycznym
bardzo ważnym elementem imprezy będą WARSZTATY KULINARNE dla publiczności
z udziałem profesjonalistów. A więc trzy - cztery stanowiska, na których będą działać kucharze pod kierunkiem znanego mistrza Leszka Gryki. Kucharze, na co dzień prowadzą swoje studia kulinarne. To bardzo doświadczona załoga. Także w ramach tej strefy będą Warsztaty dla dzieci
obok będzie także funkcjonować strefa "WIEJSKIE SMAKI", w której występować będą panie z kilku Kół Gospodyń Wiejskich.
na SCENIE LUDOWEJ - po sąsiedzku – zaprezentują się zespoły folklorystyczne.
poczęstunek w postaci gulaszu drobiowo - wołowo - wieprzowego w Strefie: KOCIOŁ BARDZO MIĘSNY"
ZAGRODA MŁODYCH HODOWCÓW to strefa dla dzieci, gdzie będą się odbywać stale animacje i zabawy plastyczne, konkursy z nagrodami
w obszarze MIĘSNEJ ARENY na specjalnie wydzielonym okrągłym placyku występy artystów i sportowców, muzyka do tańca i pokazy siły. Dużo zabawy, konkursy
z nagrodami
ponadto liczne punkty informacyjne związane z systemami, jakości oraz przedstawiciele mediów, stowarzyszeń i Agencji Rynku Rolnego
cyklicznie raz na godzinę - będzie odbywał się korowód z udziałem zespołu instrumentów dętych Poznań Brass i aktorów z "Teatru z Głową w Chmurach" - paradny przemarsz na trasie plac Mięsnej Areny - pawilon nr 4 i z powrotem.
Atrakcji wyjątkowo dużo! Jest to znakomita okazja by rodzinnie w środku miasta trochę poprzyglądać się wsi i sprawdzić jak dobra jest polska żywność. Impreza trwa dwa dni – przypominamy jest bezpłatna, warto, więc wziąć pod uwagę tę propozycję w czasie układania majowych, weekendowych planów.
W imieniu organizatorów
Tomasz Wika
Jacek Marcinkowski