Mięsna Arena 2013

15 Maj 2013, wyświetleń: 4569,

Świetna promocja polskiej żywności


 

 

 

 

„MIĘSNA ARENA”, 11 i 12 maja 2013

impreza promocyjna

w ramach Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych

na Terenach Międzynarodowych Targów Poznańskich

Finansowana z Funduszy Promocji:

Mięsa Drobiowego, Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego

Propagowanie, czy raczej utrwalanie pozytywnego wizerunku polskiego mięsa – często ostatnio podważanego  – jako produktu zdrowego i smacznego, i co najważniejsze niezbędnego dla właściwego rozwoju człowieka stanowi dziś nie tylko wyzwanie ale konieczność. Stając zatem w obronie jego dobrego imienia i mając na uwadze nie tylko kondycję fizyczną obywateli naszego kraju, ale poziom gospodarki, której przemysł mięsny jest poważną częścią, zorganizowano po raz pierwszy imprezę „Mięsna Arena”.

Najważniejszym celem tego Festynu Kulinarnego –  finansowanego przez Fundusze Promocji Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Wołowego –  było propagowanie idei żywienia człowieka w oparciu o te trzy rodzaje mięs.

Nie bez przyczyny Akcja została zaplanowana w trakcie Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych, organizowanej na Targach Poznańskich, ponieważ takie rozwiązanie, ze względu na wielką liczbę zwiedzających, gwarantowała dotarcie do szerokiej reprezentacji grupy docelowej imprezy, do  konsumentów, mieszkańców wielkich miast i aglomeracji z całej Polski, ale też do przedstawicieli branży mięsnej: hodowców, producentów i handlowców.

W ciągu dwóch dni uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział w działaniach  równoległych na kilku obszarach tematycznych. Publiczność została więc zaproszona do Mięsnej Wszechnicy na spotkania popularyzatorskie i konsultacje z udziałem naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – technologów i dietetyków – pod kierunkiem profesorów Piotra Ślósarza i Edwarda Pospiecha oraz do strefy „Bezpieczeństwo Mięsa w Polsce”, w której – grupie ekspertów z najważniejszych państwowych instytucji nadzorujących jakość artykułów spożywczych – przewodził dr n. wet. Jacek Leonkiewicz. 

Wielkim zainteresowaniem odwiedzających „Arenę” cieszyły sie oczywiście Warsztaty Kulinarne połączone z poradami praktycznymi. Poprowadzili je zawodowi kucharze i mistrzowie sztuki związani z Grupą Mirosława Szajkowskiego. Liczne prezentacje były wsparte degustacjami i poczęstunkiem z Kotła Obfitości. W obu tych miejscach wydano kilkanaście tysięcy porcji najróżniejszych przysmaków przygotowanych na bazie drobiu, wieprzowiny i wołowiny.

Oprócz zajęć dydaktycznych i atrakcji kulinarnych przewidziano dla publiczności pokazy akrobatyczne i występy artystyczne na Scenie Głównej przygotowane przez Teatr „Z głową w Chmurach” i zespół „Horyzont” oraz barwne prezentacje folklorystyczne na Scenie Ludowej w wykonaniu m.in. „Chludowian” i „Szreniawy”. 

Również najmłodsi uczestnicy imprezy mieli dla siebie kilka stref, w których czekały na nich zabawa i animacje. Najważniejsza to niewątpliwie „Zagroda Młodych Hodowców”, gdzie ogromnym powodzeniem cieszyły się duże profile zwierzęce do wymalowania. Dla młodzieży otwarto też dwie strefy sportowe zorganizowane przez Akademię Wychowania Fizycznego i Akademię Reissa. Tu warto wspomnieć, że obecność pana Piotra Reissa na Arenie była wielkim przeżyciem dla fanów piłki nożnej.

Szczególną atrakcją – nie tylko „Areny” ale całej Wystawy Zwierząt Hodowlanych - były cykliczne przemarsze Mięsnego Orszaku po terenach targowych. Idąc z muzyką w wykonaniu znanego poznańskiego zespołu „Poznań Brass”, młodzi artyści i akrobaci toczyli przed sobą wielki bęben, odpowiednio oznakowany, budząc wielkie zaciekawienie zwiedzających. Radość i entuzjastyczne reakcje przechodniów sprzyjały sympatycznej atmosferze, która zachęcając w ten sposób zapraszała rzesze gości KWZH na spotkanie z atrakcjami „Mięsnej Areny”. Wśród odwiedzających nasz obszar nie zabrakło Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby oraz pani Wiceminister, dr Zofii Szalczyk.

Szacunkowy udział kilkunastu tysięcy osób w tym przedsięwzięciu – wynikający choćby z ilości wydanych porcji – świadczyć może tylko, że tę Wielką i Smaczną Majówkę należy uznać za nadzwyczaj udaną.

Organizatorzy wyrażają więc nadzieję, że impreza „Mięsna Arena” stanie sie stałym elementem Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych organizowanej w przyszłości na Targach Poznańskich.   

  

Andrzej Łyszyk

Zapraszamy do galerii foto

 

 






Podobne tematy dla tagów: promocja mięsa wołowego,drobiowego i wieprzowego,MIĘSNA ARENA,

POLAGRA FOOD 2010
Już za parę dni zacznie się „Świętomięs Polski”
Serdecznie zapraszamy na niezwykłą majówkę!!! „Mięsna Arena” – 11 -12 maja 2013 r. Poznań - MTP
Mięsna Arena - Fleischmarkt „Arena”

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony