Wstępując w szeregi rzemiosła....

21 Listopad 2017, wyświetleń: 3462,

Uroczyste ślubowanie młodych rzemieślników


 

 

 

 

 

 

 

 

 

To już tradycja – w trzeciej dekadzie listopada uczniowie zawodu branż spożywczych składają swoje uroczyste ślubowanie.

 

Dzisiejszą uroczystość dla ponad siedemdziesięciu młodych piekarzy, cukierników, kucharzy i wędliniarzy   zorganizował Cech Cukierników i Piekarzy we współpracy z Ogólnopolskim Cechem Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy

 

Prezes Antoni Odzimek, który tym razem reprezentował Związek Rzemiosła Polskiego podkreślał wyjątkowość  uroczystości. To chwila, w której młodzi potwierdzają swój świadomy wybór takiej ścieżki kariery. Życzył im wytrwałości w zdobywaniu wiedzy i namawiał do rzetelnej nauki. Podkreślał także , że wiele zależy do ich nastawienia do nauczycieli i mistrzów szkolących. To ważne , bo przecież to właśnie oni jako przyszli rzemieślnicy będą decydowali o powodzenia własnych firm ale także gospodarki regionu. Namawiał do pilnego podpatrywania mistrza szkolącego, którego nie zastąpi żaden komputer, zwłaszcza gdy najważniejsze są umiejętności manualne.  

 

Wiceprezes Stanisław Marczak mówił, że łączenie nauki w szkole z nauką praktyczną wcale nie jest łatwe. Dlatego życzył wszystkim wytrwałości, bo warto by w komplecie spotkali się za trzy lata – już po egzaminie czeladniczym.

 

Życzenia powodzenia przekazał uczniom także Krzysztof Mielczarek Podstarszy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy. Wspominał swoją naukę i powoływał się na doświadczenia rodzinne. Mielczarkowie to stara rzemieślnicza rodzina, w której tradycje prowadzenia własnej firmy pozwoliły stworzyć rozpoznawalną markę.  Na zakończenie głos zabrała Ewa Nowicka Dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Witała swoich uczniów i z dumą podkreślała, że wielu absolwentów szkoły na Warzywnej jest dziś pracownikami naukowymi Uniwersytetu Przyrodniczego.  To tylko potwierdzenie, że wybranie szkoły branżowej nie zamyka naukowej ścieżki kariery!

 

Po tych przemówieniach Stanisław Butka – Starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w towarzystwie swoich zastępców Piotra Koperskiego i Mariana Webera odczytał rotę ślubowania.

Wstępując w szeregi Rzemiosła – przyrzekam uroczyście : pilnie wypełniać obowiązki ucznia, aby dobrą pracą umacniać wysoką rangę Rzemiosła Polskiego.

Tak nam dopomóż Bóg! 

 

Najważniejszy był jednak ów uroczysty moment , w którym insygnia cechowe spoczywały na ramieniu młodych rzemieślników.  Piekarze przyjmują tak do zawodu młodych  już od 1985 roku, choć jak mawiają z dumą to zaledwie cień tych wspaniałych uroczystości  za jakimi stoi kilkusetletnia tradycja istnienia cechu w Poznaniu.  Z resztą równie wspaniałą historią mogą się poszczycić wielkopolscy rzeźnicy, wędliniarze i kucharze

 

Uroczystości niezmiennie towarzyszyły życzenia dla młodych by wytrwali w nauce i aby wszyscy spotkali się za trzy lata na egzaminach czeladniczych. . Zaczynają dorosły etap życia – będą pracować i uczyć się. To trudne,  ale z pewnością zagwarantuje im w przyszłości poszukiwany fach i pewne zatrudnienie. Powodzenia!

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy do galerii foto






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony