Gdzie kupować doskonałe wyroby? Jakie zakłady uzyskały certyfikaty? Czy tradycyjne receptury sprawdzają się i dzisiaj? Tego dowiemy się 15 marca gdy zostaną ogłoszone wyniki certyfikacji organizowanej już po raz ósmy.
Organizatorami tej tradycyjnej imprezy są Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Wielkopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu, Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a także Międzynarodowe Targi Poznańskie, które udzieliły gościny komisjom oceniającym.
Do tegorocznej certyfikacji tradycyjnych wędlin wielkopolskich przystąpiło kilkadziesiąt zakładów.
Szynki, wędzonki i oczywiście białą kiełbasę 22 lutego oceniała komisja specjalistów i komisja konsumencka. Wszystko pod czujnym okiem kamer i w asyście radiowych mikrofonów. Z roku na rok certyfikacji towarzyszy coraz większe zainteresowanie mediów.
Natomiast w sobotę 23 lutego, również na terenie MTP przygotowano specjalne atrakcje dla Poznaniaków. Zwiedzających Targi Gardenia firma Józefa Konarczaka poczęstowała 10 tysiącami białych kiełbas ! To był prawdziwy przedsmak Wielkanocy.
A o tym jak powinien wyglądać pięknie zastawiony stół świąteczny można się było przekonać za sprawą firmy ABC Kuchni. Przy wielkanocnym stole zasiadło wielu znakomitych gości, a ich kulinarne refleksje będą mieli okazję poznać widzowie w całej Polsce – Telewizja Poznań przygotowuje bowiem relację z tych wszystkich wydarzeń.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Zapraszamy na relację filmową i do galerii foto