Świąteczne przepisy - WYNIKI

22 Styczeń 2022, wyświetleń: 1502,

Zapraszamy do udziału


Publikujemy wyniki konkursu:

https://smakipowiatupoznanskiego.pl/konkurs-na-przepisy-tradycyjne-potraw-wigilijnych-rozstrzygniety/

Do wygrania 1 000 złotych w konkursie na świąteczne przepisy kulinarne   
Zanim na niebie zaświeci pierwsza gwiazdka  i  będzie można zasiąść do wigilijnej wieczerzy, wielkopolskie gospodynie dobędą notesów z przepisami kulinarnymi i rozpoczną wielkie gotowanie tradycyjnych dwunastu potraw. A będą to przepisy nie byle jakie – najczęściej w rodzinie od pokoleń: pyszna zupa migdałowa, słodkie kluski z makiem, aromatyczna kapusta z grzybkami,  postne  śledzie  z  ziemniakami  czy  wykwintne  karpie. Czas, by  przepisy  na  te tradycyjne dania przestały ukrywać się w kredensowych szufladach, a przygotowane z nich potrawy zachwyciły podniebienia Wielkopolan i nie tylko – wszak smak nie zna granic! Instytut  Skrzynki  zaprasza  do  udziału  w  konkursie  na  przepisy  kulinarne  „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”, edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”. Ocenie podlegać będzie pełne menu stołu wigilijnego czyli zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz gwiazdkowe smakołyki. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane  będą  zdjęcia  lub  skany  archiwalnych,  zachowanych  w  gospodarstwach  domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania). –  opowiada  Jan  Babczyszyn,  p.o.  Dyrektora Instytutu Skrzynki, organizatora konkursu.


W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy.
Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną ilość przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy, dostępny wraz z regulaminem konkursu na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” w zakładce „Konkursy i akcje”.
Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz wraz z załączonymi przepisami (spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania) oraz 1-3 zdjęciami własnego autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 20 grudnia 2021 r. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone najpóźniej w dniu 22 grudnia 2021 roku.
Zgłoszenia konkursowe oceni Kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, historycy, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów. Uczestnicy konkursu ubiegają się o trzy nagrody finansowe: 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 złotych, 2 miejsce – 300 złotych, 3 miejsce – 200 oraz liczne zestawy upominkowe.  
Konkurs ma na celu dokumentowanie, wyłanianie i promocję najlepszych receptur i przepisów na  potrawy  regionalne  i  tradycyjne  oraz  receptur  na  przetwory  kulinarne  z  terenu  Wielkopolski, a szczególnie powiatu poznańskiego. Celem naszym jest nagradzanie i promowanie ich autorów i tzw. „domowych archiwistów”, czyli osób przechowujących w gospodarstwach domowych notatki i zapiski kuchenne - często wielopokoleniowe. Przepisy na potrawy i przetwory wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane w działaniach statutowych Instytutu Skrzynki oraz publikowane na stronie szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego www.smakipowiatupoznanskiego.pl. –  informuje Jan Babczyszyn.  
Konkurs odbywa się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w  Szreniawie,  Stowarzyszenia  Slow  Food  Wielkopolska  oraz  Stowarzyszenia  Polska  Akademia  Smaku. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.  
Przygotował: Instytut Skrzynki
Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, Pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki. Adres do korespondencji: ul. Słowackiego 8/IV piętro. pok. 421, 60-823 Poznań  
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Osoba do kontaktu:
Liliana Kubiak, e-mail: liliana.kubiak@instytutskrzynki.pl, tel. 502 694 707
Wywiady: Jan Babczyszyn  
tel.: 519 356 043






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony