Spotkanie branży mięsnej

23 Styczeń 2016, wyświetleń: 4602,

Z inicjatywy naszej Izby!


 

 

 

 

 

 

 

 

Nowe podatki i powrót kucharzy do rzemiosła – to dwa najważniejsze tematy ogólnopolskiego spotkania przedstawicieli branży rzeźniczo-wędliniarskiej. Spotkanie odbyło się 21 stycznia w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, a jego współrealizatorem byłą nasza Izba. Prezes Jerzy Bartnik powitał gości z całej Polski .

Znowelizowana ustawa o rzemiośle i  włączenie działalności gastronomicznej do rzemiosła otwiera drzwi do członkostwa w jego organizacjach, m.in. restauracjom, punktom gastronomicznym, kawiarniom i innym przedsiębiorstwom świadczącym usługi w obszarze gastronomii. Długo oczekiwany powrót do rzemiosła zawodu kucharza oznacza także ustalenie najważniejszych zadań jakie stoją przed izbami. Trzeba nie tylko powołać komisje egzaminacyjne i ustalić kryteria egzaminowania w tym zawodzie… Najważniejsze jak się okazuje jest samo uświadomienie wielu osobom działającym w gastronomii , że z mocy ustawy są teraz rzemieślnikami i mogą należeć do cechów. Bardzo ważna jest właściwa promocja zawodu kucharza , szczególnie w gimnazjach, których absolwenci będą mogli  już podpisywać z  rzemieślnikami umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego. Trzeba też zacieśnić  współpracę z organizacjami branżowymi,   bo jeśli usługi gastronomiczne są w organizacji rzemiosła, to niezbędne będą także wykwalifikowane kadry w kolejnych zawodach, które wcześniej nigdy nie występowały pod żadnym z szyldów rzemiosł – bo to nie tylko kucharz ale także barman, barista itp.

 

Sporo uwagi poświęcono także tzw. podatkowi marketowemu, który teraz określany jest mianem podatku od handlu. W skrócie chodzi o planowany przez Rząd podatek nakładany na hipermarkety. ZRP opiniował właśnie projekt tego podatku , bo okazuje się ,że obejmie on także sieci sklepów firmowych. Nie będzie on tak wysoki jak w przypadku sklepów wielkopowierzchniowych ale będzie musiał być uwzględniony w budżetach właścicieli zakładów mięsnych, piekarń czy zakładów cukierniczych, którzy własne produkty sprzedają w swoich sklepach.  

 

 

 

 

 

Spotkanie było bardzo owocne. Ożywiona,  merytoryczna dyskusja pozwoliła wypracować wspólną , środowiskową opinię dla ZRP na temat podatku. A inicjator tego spotkania Jacek Marcinkowski może być najbardziej zadowolony z zainicjowania dzielności  Forum Branżowego. To jeszcze w prawdzie  niesformalizowana struktura – ale warszawskie spotkanie można z pewnością przyjąć za początek działania ogólnopolskiej grupy fachowców, która będzie się zajmowała problemami branży mięsnej i gastronomicznej.

 

A na szczegółową  relację ze spotkania w siedzibie  ZRP zapraszamy do najbliższego numeru Wielkopolskiego Rzemieślnika .  

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy do galerii foto




Tagi powiązane z wiadomością:
Kucharz, branża wędliniarska, gastronomia


Podobne tematy dla tagów: Kucharz,branża wędliniarska,gastronomia,

Kucharz powraca do rzemiosła!
Wstępując w szeregi rzemiosła...
Egzaminy w zawodzie kucharz znów w WIR w Poznaniu!

Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony