Ogólnopolskie Turnieje Spożywcze

26 Marzec 2019, wyświetleń: 1604,

Piekarze, cukiernicy, wędliniarze i kucharze na start


 

 

 

 

 

Miesiące wiosenne zawsze należą bezdyskusyjnie do branży spożywczej - już niebawem, zgodnie z wieloletnią tradycją, ruszają coroczne Ogólnopolskie Turnieje Spożywcze organizowane przez  naszą Izbę i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

 

Turnieje są znakomitą okazją do ukazania talentu oraz pasji młodych uczestników, jak również do rozwijania ich umiejętności zawodowych w duchu zdrowej rywalizacji.

 

Najlepsi uczniowie z całej Polski będą mierzyć się nie tylko z zadaniami, ale także ze stresem i presją czasu.  

 

Barwne zmagania konkursowe młodych adeptów sztuki cukierniczej, piekarskiej i kucharskiej odbędą się, jak co roku, w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego.

 

XXII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy

 

Na początek swoje umiejętności zaprezentują cukiernicy – XXII Ogólnopolski Turniej Cukierniczy odbędzie się już w najbliższy wtorek, 26 marca.

 

W szranki stanie aż 16 uczestników z woj. wielkopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego, łódzkiego, lubelskiego, zachodniopomorskiego i kujawsko-pomorskiego.

 

 Na podstawie protokołu końcowego XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego

im. Wojciecha Kandulskiego w dniach 26-27 marca 2019 roku następujący uczniowie uzyskali najwyższą punktację i miejsce:

I miejsce         Zofia Grzegorska                    197,14 pkt.

II miejsce        Ewa Kulik                                196,29 pkt.

III miejsce       Dominik Górski                       178,81 pkt.

IV miejsce       Katarzyna Taraszka                170,93 pkt

V miejsce        Jagoda Wesołowska              168,52 pkt.

VI miejsce       Monika Kalecińska                 166,86 pkt.

 

 

Na podstawie protokołu końcowego XXII Ogólnopolskiego Turnieju Piekarskiego
im. Anny Butki w dniach 28-29 marca 2019 roku następujący uczniowie uzyskali najwyższą punktację i miejsce:

 

I miejsce         Adamski Daniel                                  248,67 ptk

II miejsce        Sławiński Jan                                      245,67 ptk.

III miejsce       Nowak Mateusz                                 238,83 ptk.

IV miejsce       Żurowski Kacper                                236,67 ptk.

V miejsce        Poterek Łukasz                                  229,67 ptk.

VI miejsce       Ożga Kacper                                       227,17 ptk.

 

4 kwietnia br. w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu 14 najlepszych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski rywalizowało o tytuł laureata III Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego.

 

Tematem tegorocznych zmagań były „Wariacje na temat warzyw” – dzięki rozmaitym pomysłom na przygotowanie potraw z warzywami w roli głównej uczestnicy mogli wyczarować najznakomitsze dania – nie tylko smakowite, ale także pełne kolorów i cennych witamin. Takie potrawy z pewnością doskonale wpisują się w obecne trendy.

 

Pod czujnym okiem Komisji, oceniającej głównie umiejętności zawodowe, młodzi kucharze dawali upust swojej kreatywności i energii tworzenia. Jak przyznaje Komisja, poziom tegorocznego Turnieju był bardzo wysoki. Na szczególną uwagę zasługują znakomite umiejętności zawodowe uczniów, jak również również ich umiejętność radzenia sobie ze stresem oraz pracy pod presją czasu.

 

Turniej był znakomitą okazją dla młodych kucharzy do sprawdzenia swojej wiedzy oraz do promocji kształcenia zawodowego.

 

Lista laureatów III Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego:

 

I miejsce         Karina Jankowiak        124,17 pkt

II miejsce         Kacper Wąsowicz       102,50 pkt

III miejsce        Sebastian Biszczak      98,67 pkt

IV miejsce       Hubert Łękawski         98,00 pkt

V miejsce        Emil Maćkowiak          96,67 pkt

VI miejsce       Martyna Hołoga          96,17 pkt

 

WSZYSTKIM LAUREATOM SERDECZNIE GRATULUJEMY!

 

Zapraszamy do galerii foto






Ankieta