Odchudzanie rogala

01 Lipiec 2013, wyświetleń: 3411,

Obniżeniu uległa dolna granica masy „rogala świętomarcińskiego” do wagi 150 g.


 

 

 

 

Komisja Europejska przychyliła się do wniosku producentów „rogala świętomarcińskiego” i Rozporządzeniem nr 597/2013, z dnia 19 czerwca 2013 r. zatwierdziła nieznaczną zmianę specyfikacji jego wytwarzania zarejestrowaną w „Rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych”. Obniżeniu uległa dolna granica masy „rogala świętomarcińskiego” do wagi 150 g. Dotychczas waga wypieku określona była na 200 do 250 g. „Obniżenie dolnej granicy masy rogala pozwoli na zwiększenie popytu, a tym samym przyczyni się do rozszerzenia grona konsumentów, co powinno przyczynić się również do rozpowszechniania informacji na temat systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych - czytamy w załaczniku do Rozporządzenia.

Uzasadnia ono również wprowadzoną modyfikację w następujący sposób: „Proponowana zmiana jest podyktowana zmianami w przyzwyczajeniach konsumentów, którzy od pewnego czasu zgłaszają postulaty zmniejszenia masy rogali. Zwyczaje żywieniowe uległy zmianie i rogale w obecnej wielkości stanowią zbyt dużą porcję słodyczy, zwłaszcza że „rogale świętomarcińskie” są obecnie wypiekane i spożywane na co dzień, a nie tylko od święta”.W związku ze zmianą specyfikacji wykreślone zostały także z niej ściśle określone dotychczas wymiary rogala, mówiące, że wypiek powinien się wpisać w kwadrat o boku ok. 14 cm, jego wysokość w najgrubszym miejscu winna wynosić ok. 7 cm, a szerokość ok. 10 cm.


Z bezcelowe uznano wskazywanie innych wymiarów, gdyż przy obecnie zastosowanej rozbieżności wagowej trudno byłoby je określić.
Wnioskodawcy zmiany wielkości rogala zapewnili, że zamiana jego wagi i wymiarów w żaden sposób nie wpłynie na jego specyficzny kształt, który musi zostać zachowany bez względu na masę oraz walory smakowe.

Informacja za http://www.potrawyregionalne.pl




Tagi powiązane z wiadomością:
rogal świetomarciński



Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony