Niech nas połączy gęsina na św. Marcina
To niezwykle uroczyste i rodzinne święto – szczególnie tu w Poznaniu. 11 listopada na ulicach, a szczególnie na św. Marcinie spotykają się rogalowe łasuchy i smakosze gęsiny.
Tak było i w tym roku. Mimo, że korowód św. Marcina ze względu na remont ulicy trochę zmienił trasę, to wiernych Poznaniaków nie zabrakło!
A jak było? Kolorowo i smacznie. Tradycyjnej gęsiny można było spróbować już na Placu Wolności, gdzie z ogromnej patelni serwowano przepyszne leczo z gęsiny.
Główne uroczystości rozpoczęły się na Starym Rynku wraz z wybiciem godziny dwunastej. Ogłoszono wyniki konkursu na najlepsze potrawy z gęsiny – poniżej prezentujemy wyniki konkursu.
W kategorii PRZYSTAWKA
1. Restauracja "Pod Niebieniem" w Poznaniu za danie: Burak, półgęsek, olej z czarnuszki i ser kozi
2. Restauracja "Salon z ogrodem – kuchnia osobista” w Poznaniu za danie: Żołądki gęsie, pietruszka, boczek
3. Restauracja "P jak Pysznie" w Kępnie za danie: Torcik z musu z gęsich wątróbek podany na ciemnym pieczywie, przekładany z konfiturą z cebuli z odrobiną ziół, galaretka cydrowa.
W kategorii ZUPA
1. Hotel Kosmowski we Wrześni za danie:Czernina
2. Restauracja "Republika Róż" w Poznaniu za danie: Rosół z gęsiny, żołądek, lana kluska, rozmaryn.
3. Restauracja Winestone w Hotelu Mercure w Poznaniu za danie: Rosół z pieczonej gęsi / pierożek z gęsiną / warzywa julienne.
W kategorii DANIE GŁÓWNE
1. Hotel Wielspin w Puszczykowie za danie: Udo gęsie confit, czerwony burak w wiśniówce, puree żółtego buraka, krokiet z wątróbki gęsiej z kaszą gryczaną, żel z sosny, prażynki z kaszy gryczanej, karmelizowana jarzębina
2. Restauracja "Pod Niebieniem" w Poznaniu za danie: Pierś gęsi na różowo, noga konfitowana, kopytka tymiankowo-macierzankowe, sos śliwkowy, dynia
3. Cafe & Restaurant "Pastela" w Poznaniu za danie: Duszone gęsie udo w nalewce porzeczkowej, puree z batatów, modra kapusta z boczniakiem, rodzynkami i śliwkami
oraz ex aequo
3. Restauracja Bee Jay’s w Poznaniu za danie: Podwędzona gęś/ jesienne warzywa/ żel z czerwonej, kapusty
Ponadto wszyscy uczestnicy zasłużyli zdaniem jury na umieszczenie na swych lokalach prestiżowej nalepki „Gęsina na imieninach” będącej gwarancją wysokiej, jakości potraw z gęsiny serwowanej w tym miejscu.
Gęsiny nie zabrakło również w kolorowym korowodzie Świętomarcińskim, który, mimo iż był krótki to zachwycał licznie przybyły poznaniaków. Tradycyjnie też Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak otrzymał pieczoną gęś, która w imieniu Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy wręczył Hieronim Jurga. Prezydent osobiście częstował gęsiną mieszkańców miasta.
Katarzyna Rusin-Smolińska