Certyfikacja Tradycyjnych Wielkanocnych Wyrobów już za nami

09 Luty 2016, wyświetleń: 4673,

Rozpoczęła się tegoroczna edycja cyklu Wielkanoc-Mięsne Święta-Polska Tradycja


 

 

 

 

 

 

Kiełbasa biała  parzona wielkopolska,  szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona oraz  polędwica wędzona,  a także dania przygotowane  w Konkursie „ Na Najlepszą Tradycyjną Mięsną Potrawę Wielkanocną” to kulinarni bohaterowie dzisiejszego dnia.

 

Jak co roku o tej porze Certyfikacja Tradycyjnych Wędlin Wielkanocnych rozpoczyna cykl wydarzeń organizowanych pod wspólną  nazwą Wielkanoc Mięsne Święta Polska Tradycja.

 

W gościnnym pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich od wczesnych godzin porannych pachniało wyjątkowo smakowicie. Ale jak się wkrótce przekonywali zaproszeni goście oraz  fachowcy z branży  – praca degustatora – wcale nie jest tak łatwa,  jak by się mogło wydawać. Ocenia się przecież nie tylko wygląd i zapach ale trzeba też smakować , a po zjedzeniu dwudziestego, trzydziestego kęska – nawet najbardziej uodpornione kubki smakowe bywają zmęczone. Tym bardziej trzeba docenić pracę obu komisji : specjalistycznej i  konsumenckiej. Wszyscy oceniali specjalnie zakodowane wyroby – tak by nie sugerować się nazwa producenta. Kto zdobył certyfikat w tych wspomnianych już sześciu kategoriach – dowiemy się 12 marca.

 

 

 

Niewątpliwą „gwiazdą” certyfikacji jest Kiełbasa biała  parzona wielkopolska, która pomyślnie przeszła krajowy etap oceny i być może już za pół roku po weryfikacji w Brukseli zdobędzie unijny znak Chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indications) stając się wędliniarskim symbolem Poznania i Wielkopolski.

Nowością tegorocznego cyklu imprez jest konkurs NA NAJLEPSZĄ TRADYCYJNĄ MIĘSNĄ POTRAWĘ WIELKANOCNĄ, któremu patronowali mu Prezydent Poznania i Starosta Powiatu Poznańskiego.  Zorganizowany  z myślą o restauratorach z Poznania i Powiatu Poznańskiego przyniósł już w pierwszej odsłonie wyjątkowo ciekawe propozycje. Choć pasztet, bigos czy żurek przegotowuje się na wielkanocny stół także w innych rejonach Polski to jednak organizatorzy chcą wyłonić ten charakterystyczny poznański smak. Przecież białą także robią w innych regionach, ale nigdzie poza Wielkopolską nie dodaje się do niej majeranku, nigdzie nie ma aż tak szarego koloru i … umówmy się nigdzie tak dobrze nie smakuje.  Kto zwyciężył – z pewnością - każdy kto wziął udział w konkursie – ale nazwę restauracji, która przygotowała najlepszą potrawę  poznamy 12 marca. Wtedy także podamy Państwu adresy sklepów, w których można kupować certyfikowane wędliny.

 

Cykl imprez Wielkanoc Mięsne święta Polska Tradycja można uznać za rozpoczęty! Jego organizatorem jest Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy a patronatem objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Związek Rzemiosła Polskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego i Wojewoda Wielkopolski. 

 

Marzena Rutkowska-Kalisz

 

Zapraszamy do galerii foto

 

Zapraszamy na relację filmową







Ankieta