Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja
Kto robi najlepszą białą kiełbasę ? Kto do perfekcji opanował produkcję szynki i wędzonek? Gdzie będzie można kupić takie wyroby i po co organizuje się certyfikację ? To pytania jakie najczęściej zadawali dziennikarze, którzy pojawili się na certyfikacji tradycyjnych wyrobów wielkanocnych. 6 marca w hali MTP obradowały dwie komisje – konsumencka i specjalistyczna. Przewodzi im od wielu lat prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego. Ich zadaniem była ocena wyglądu, zapachu i smaku wędlin, które tradycyjnie podajemy na świąteczny, wielkanocny stół. Wyroby startują w sześciu kategoriach. Choć w tym roku nie zwiększyła się liczba producentów uczestniczących w certyfikacji to jednak przedstawili oni do oceny zdecydowanie więcej wędlin. Przypomnijmy, że wyroby są przedtem kodowane i dlatego oceniający nie wiedzą kto jest producentem podawanej wędliny.
W czasie gdy na parterze białą kiełbasę intensywnie krojono, wąchano i smakowano na piętrze pawilonu dyskutowano nad jej unijną przyszłością. Po raz pierwszy obyło się bowiem spotkanie komitetu organizacyjnego, który będzie starł się o uzyskanie dla tej wędliny unijnych oznaczeń jakości. Od pomysłu do realizacji droga – zwłaszcza ta biurokratyczna- daleka , ale zrobiono pierwszy krok. W spotkaniu uczestniczyli producenci tej kiełbasy, a także przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego i Urzędu Marszałkowskiego. Oby ich starania przyniosły sukces. Wtedy biała kiełbasa obok rogali świętomarcińskich stanie się mięsnym symbolem Poznania i Wielkopolski.
Kiedy poznamy listę najlepszych producentów wielkopolskich wędlin tradycyjnych? Uroczystość wręczenia certyfikatów odbędzie się 5 kwietnia, a lista sklepów , w których będzie można kupić certyfikowane wyroby pojawi się na naszej stronie internetowej. Będzie więc można potraktować ją przed świątecznymi zakupami jak swoistą ściągę.
5 kwietnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się także bardzo smakowicie zapowiadająca się impreza.W czasie inauguracji Jarmarku Wielkanocnego, w ramach cyklu wydarzeń Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycjazorganizowany zostanie show artystyczno-kulinarny. Do wspaniałego stołu wielkanocnego, prezentacji i degustacji zaproszeni zostaną wszyscy Poznaniacy.
Certyfikacja tradycyjnych wędlin odbywa się w ramach cyklu wydarzeń Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja, który organizowany jest przez Izbę, Wielkopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu. Patronat nad tymi wydarzeniami objął Stanisław Kalemba Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Wożniak Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Piotr Florek Wojewoda Wielkopolski, Jan Grabkowski Starosta Poznański i Ryszard Grobelny Prezydent Miasta Poznania.
Marzna Rutkowska-Kalisz
zapraszamy na relację filmową