Klucze od bram miasta przekazane rzemieślnikom!
Zgodnie z długą tradycją w sobotę, tuż po tym jak koziołki z wieży ratuszowej stoczyły swój symboliczny pojedynek Prezes Jerzy Bartnik odebrał z rąk Prezydenta Jacka Jaśkowiaka klucze do miasta. Władze nad Starym Rynkiem przejęli rzemieślnicy.
…- Przejmując klucze, przejmujemy również tradycyjnie władzę nad miastem - mówił. - Postaramy się, by wszyscy spędzili przyjemne i gorące chwile na naszym jarmarku i skorzystali z bogatej oferty kulturalnej i rzemieślniczo-kupieckiej, jaką przygotowaliśmy. Wiadomo, że do serc najlepiej się trafia przez żołądki. Poznań ma już drugi - po rogalu świętomarcińskim - produkt chroniony geograficznie. To biała parzona wielkopolska. Dlatego w niedzielę w południe zapraszamy wszystkich na jej degustację! „… - w ten sposób Prezes zaprosił wszystkich chętnych na niedzielną biesiadę.
Na uroczystość przybyli Europosełanka Krystyna . Łybacka i były Premier Leszek Miler, którzy w Poznaniu upamiętniali 15 lecie referendum unijnego. Obecni byli także : Wicepezydent Miasta Tomasz Lewandowski oraz Wicedyrektor Izby Wiesław Ratajczak, przedstawiciele cechów m. Poznania, zrzeszenia kupców z Wiceprezesem Janem Gorlasem oraz organizatorzy Jarmarku. Oprawę otwarcia Jarmarku Świetojańskiego zapewnił Zespół Folklorystyczny "Łany" z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Drugi dzień Jarmarku Świętojańskiego upłynął pod znakiem naszej białej kiełbasy. Kiełbasa biała parzona wielkopolska w takiej roli czyli z oficjalnym znakiem CHOG – z ogromnym powodzeniem zadebiutowała na Rynku. Serwowana na wiele sposobów – nie tylko tradycyjnie z wody ale w cidrze, grillowana, smażona, a nawet jako farsz do pierogów zachwycała poznaniaków i ich gości z Polski i zagranicy. Każdy chętnie korzystał z tych degustacji. Chętni mogli swoją wiedzę sprawdzić w specjalnych konkursach, a do domu zabrać specjalne ulotki o naszym unijnym specjale.
Organizatorzy przygotowali bardzo bogaty program artystyczny. Ale jak to na jarmarku najważniejsze jest handlowanie - w ofercie znajdują się unikalne wyroby artystyczne, artykuły rękodzielnicze i rzemieślnicze, tradycyjne regionalne przysmaki, świąteczne ciasta oraz bogata oferta gastronomiczna. I tak przez 16 dnia!
Marzena Rutkowska-Kalisz