Konferencja
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu,
Krajowa Federacja Drobiu i Producentów Jaj
Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy
mają zaszczyt zaprosić na
KONFERENCJĘ PRASOWĄ
dot. wydarzenia
„GĘSINA NA IMIENINACH”
3 LISTOPADA 2017, godz. 11:00
sala witrażowa – nr 17
Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu
al. Niepodległości 2, 60-967 Poznań
„Gęsina na Imieninach” odbędzie się już po raz piąty w Poznaniu,
jako część obchodów Święta Niepodległości oraz imprezy
Imieniny Ulicy Św. Marcin i stąd termin jej realizacji przypada na 11 listopada.
W tym roku „Gęsina na Imieninach” obejmie trzy działania 11 listopada:
nad Maltą.
UWAGA: Konferencja Prasowa dot. „Gęsiny na Imieninach” organizowana jest w siedzibie naszej Izby razem
z Konferencją Prasową nt. Rogala Świętomarcińskiego, zaplanowanej na godz. 11: 00, 3 listopada (piątek)
Wszelkich informacji udziela Jacek Marcinkowski tel. 601 742 097
FINANSOWANIE: FUNDUSZ PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO
P R O G R A M
FESTYN KULINARNY
Stary Rynek 12.00 - 18.00
a) Strefa dydaktyczno -promocyjna „Gęsia Wszechnica”, konsultacje naukowców
b) Strefa kulinarna
- „Gęsi Kocioł”, poczęstunek Strawa Gęsią
- „Gęsia Scena Kulinarna” - prezentacje autorskie z udziałem zawodowych kucharzy
- Gęsie Porady Praktyczne – otwarty warsztat kulinarny
c) Strefa dla dzieci „Gęsia Zagroda” - warsztat plastyczny
d) Program artystyczny – muzyka na żywo, konkursy z nagrodami
UROCZYSTOŚCI PATRIOTYCZNE
Plac Wolności 11.00 – 14.00
Udział w Obchodach Oficjalnych Święta Narodowego 11 listopada. Działania kulinarne w postaci poczęstunku Gęsią Strawą z Mega Patelni w ramach imprezy przygotowanej przez Urząd Wojewódzki.
„GĘSIA PARADA”
Ul. Św. Marcina 14.00 – 16.00
Reprezentacja Akcji Promocyjnej w Korowodzie Świętomarcińskim. Z udziałem statystów. W odpowiednich kostiumach i oprawie scenograficznej.
KONKURS KULINARNY „Gęsina na Imieninach”
Restauracja „3 Kolory”, ul. Wiankowa 3 w Poznaniu, nad J. Maltańskim,
6 listopada, godz. 12.00
Konkurs dla Restauratorów i Szefów Kuchni na dania z Gęsiny. Jego celem jest propagowanie kuchni wielkopolskiej i polskiej, polskiego mięsa gęsiego oraz wyłonienie i nagradzanie placówek kulinarnych serwujących dania z gęsiny. Organizatorem Konkursu – w ramach wydarzenia „Gęsina na Imieninach” jest Poznański Klub Biesiadników, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu.