Żywności Regionalnej i Ekologicznej
TARGI ŻYWNOŚCI REGIONALNEJ I EKOLOGICZNEJ
26 – 27 WRZEŚNIA 2020, MIĘDZYNARODOWE TARGI POZNAŃSKIE
Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu w ramach Targu Żywności Regionalnej i Ekologicznej w dniach 26 i 27 września 2020 r. w paw. 3A na MTP projekt „TARGI ŻYWNOŚCI REGIONALNEJ I EKOLOGICZNEJ. PROMOCJA POLSKIEJ WIEPRZOWINY” finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
PROGRAM
Rodzinne Warsztaty Kulinarne (2 dni), animacje i zabawy z konkursami dla rodziców i dzieci – aby właśnie w taki sposób oddziaływać na nie i wypracowywać pozytywne – w naszym rozumieniu – nawyki. Tematem działań kulinarnych i obróbki będą wieprzowe potrawy regionalne ściśle związane z wielkopolską. Będą więc przygotowywane takie przysmaki regionalne jak Golonka, Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, Wędzonka Wielkopolska itp.
Targowa Scena Kulinarna dla promocji polskiej wieprzowiny na rzecz innych konsumentów odwiedzających Targi, a służyć temu ma specjalna akcja GOTOWANIA NA ŻYWO, z udziałem zawodowych kucharzy.
Działania uzupełniające w postaci paneli dyskusyjnych i prezentacji które będą prowadzone równolegle do warsztatów i pokazów kulinarnych, a których celem jest upowszechnianie wiedzy na temat mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz wpływu na życie człowieka dorosłego i dziecka. Pieczę nad tymi działaniami będą stanowić naukowcy z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.
Organizowane w ramach TARGÓW działania, zarówno warsztaty, prezentacje kulinarne jak i panele dyskusyjne oraz animacje dla rodziców i dzieci – wszystko to połączone z licznymi z degustacjami, niewątpliwie zwiększą nie tylko zainteresowanie produktami mięsnymi – w szczególności - polskiego mięsa wieprzowego.
Istotnym wzmocnieniem promocyjnym będzie realizacji reportażu nt. działań w ramach obszaru promocyjnego Rodzinnych Warsztatów Kulinarnych i prezentacji na Targowej Scenie Kulinarnej telewizyjnego dla Telewizji regionalnej TVP3. Reportaż będzie realizowany w dniu 26 września w godz. 11.00 – 15.00.
Harmonogram
26 – 27 WRZEŚNIA 2020 (sobota – niedziela)
10.00 – 16.00 RODZINNE Warsztaty Kulinarne
10.00 – 16.00 Targowa Scena Kulinarna. Gotowanie na żywo
12.00 – 14.00 Panel dyskusyjny, konsultacje
FINANSOWANIE FUNDUSZ PROMOCJI MIĘSA WIEPRZOWEGO