Wyniki konkursu „Smak Tatara 2023”

14 Luty 2023, wyświetleń: 855,

Znamy wyniki regionalnego konkursu kulinarnego


Tatar wołowy w serowym tacos, tatar z grzybów, z wafli ryżowych lub wegański, który wyglądem przypomina tradycyjny befsztyk wołowy – to tylko kilka z 18 propozycji potraw, jakie zaprezentowali uczestnicy regionalnego konkursu kulinarnego 13 lutego br. w Wiórku (gm. Mosina). W skład Kapituły weszli:
Marek Gąsiorowski – Przewodniczący, Katarzyna Bosacka, Witold Wróbel, Janusz Łakomiec, Jakub Pindych, Jacek Marcinkowski, Bartek Muzalewski, Przemysław Tecław, Tomasz Wika.

Tatar tradycyjne z mięsa wołowego, rybne oraz wegańskie były przedmiotem konkursu „Smak Tatara 2023” organizowanego przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury, która zajmuje się m.in. promocją dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego Wielkopolski, w szczególności powiatu poznańskiego. W kapitule zasiadali eksperci kulinarni, m.in. dziennikarka Katarzyna Bosacka. Działaniom 10 zespołów, które przeszły przez eliminacje konkursu do etapu finałowego, przyglądał się także Starosta Poznański Jan Grabkowski, który objął wydarzenie patronatem honorowym. Dania prezentowane były na wyjątkowej zastawie z oferty Bela Mesa.
Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Tatara 2023” otrzymali:
• Marcin Deckert Andrii Milenko Restauracja Eatalia z Kamionek za Tatar z zasalanego i marynowanego ogórka z cebulką czerwoną oraz Tatar Wołowy
• Ewa Michalska Kucharz Osobisty z Puszczykowa za Tatar z wołowiny oraz Tatar z wędzonego łososia
• Kamil Kempa Alina Shulzhenko Smaczki Maszki Restaurant & Wine z Baranowa za Tatar z wędzonej polędwicy wołowej i Tatar z krewetek oraz Tatar z prawdziwka
• Martyna Polak Planeat Sp. z o.o. Producent roślinnych mięs z Mosiny za Tradycyjny polski tatar wegański.
W konkursie regionalnym „Smak Tatara 2023” przyznano wyróżnienia i miejsca szczegóły na stronie organizatora głównego:  https://smakipowiatupoznanskiego.pl/wyniki-konkursu-smak-tatara-2023/
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem konkursu jest Restauracja Stara Osada w Wiórku. Konkurs odbył się przy współpracy: Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego z siedzibą w Krakowie, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Rzeźnictwa ZYGUŁA Zbąszynek, Browaru Szreniawa z siedzibą w Szreniawie, sieci Culinary Heritage Europe, sklepu Bela Mesa z Poznania.

 

Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to nowo powołana powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi w pierwszej połowie 2023 roku. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
 






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony