Rzemieślnicza jakość
Rogale Świętomarcińskie - czyli biały mak, bakalie i tłuszcz zawinięty
w drożdżowe ciasto… Niby to takie proste dla każdego cukiernika, a jednak nie dość,
że nie każdy umie je wypiekać, to jeszcze nie każdemu wolno to robić.
Są przecież oficjalnym słodkim symbolem Poznania!
Po dwóch latach powróciliśmy do tradycji wręczania certyfikatów potwierdzających rzemieślniczą jakość Rogali Świętomarcińskich. 3 listopada w Izbie odbyła się uroczystość wręczenia certyfikatów. Wśród gości powitano Wiceprezydenta Jędrzeja Solarskiego, Marię Jaśkiewicz - Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także Zastępców Prezesa Antoniego Odzimka i Stanisława Marczaka oraz i Dyrektora Izby Tomasza Wikę.
W Wielkopolsce jest teraz 95 cukierni, które uzyskały certyfikat uprawniający do produkcji i sprzedaży rogali i dwie, które są w trakcie kontroli.
Poniżej prezentujemy listę gdzie można kupić najlepsze rogale.
Tradycyjnie też po wręczeniu certyfikatów wielkopolscy cukiernicy wraz z przedstawicielami częstowali Poznaniaków rogalami.