Z inicjatywy naszej Izby!
Nowe podatki i powrót kucharzy do rzemiosła – to dwa najważniejsze tematy ogólnopolskiego spotkania przedstawicieli branży rzeźniczo-wędliniarskiej. Spotkanie odbyło się 21 stycznia w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, a jego współrealizatorem byłą nasza Izba. Prezes Jerzy Bartnik powitał gości z całej Polski .
Znowelizowana ustawa o rzemiośle i włączenie działalności gastronomicznej do rzemiosła otwiera drzwi do członkostwa w jego organizacjach, m.in. restauracjom, punktom gastronomicznym, kawiarniom i innym przedsiębiorstwom świadczącym usługi w obszarze gastronomii. Długo oczekiwany powrót do rzemiosła zawodu kucharza oznacza także ustalenie najważniejszych zadań jakie stoją przed izbami. Trzeba nie tylko powołać komisje egzaminacyjne i ustalić kryteria egzaminowania w tym zawodzie… Najważniejsze jak się okazuje jest samo uświadomienie wielu osobom działającym w gastronomii , że z mocy ustawy są teraz rzemieślnikami i mogą należeć do cechów. Bardzo ważna jest właściwa promocja zawodu kucharza , szczególnie w gimnazjach, których absolwenci będą mogli już podpisywać z rzemieślnikami umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego. Trzeba też zacieśnić współpracę z organizacjami branżowymi, bo jeśli usługi gastronomiczne są w organizacji rzemiosła, to niezbędne będą także wykwalifikowane kadry w kolejnych zawodach, które wcześniej nigdy nie występowały pod żadnym z szyldów rzemiosł – bo to nie tylko kucharz ale także barman, barista itp.
Sporo uwagi poświęcono także tzw. podatkowi marketowemu, który teraz określany jest mianem podatku od handlu. W skrócie chodzi o planowany przez Rząd podatek nakładany na hipermarkety. ZRP opiniował właśnie projekt tego podatku , bo okazuje się ,że obejmie on także sieci sklepów firmowych. Nie będzie on tak wysoki jak w przypadku sklepów wielkopowierzchniowych ale będzie musiał być uwzględniony w budżetach właścicieli zakładów mięsnych, piekarń czy zakładów cukierniczych, którzy własne produkty sprzedają w swoich sklepach.
Spotkanie było bardzo owocne. Ożywiona, merytoryczna dyskusja pozwoliła wypracować wspólną , środowiskową opinię dla ZRP na temat podatku. A inicjator tego spotkania Jacek Marcinkowski może być najbardziej zadowolony z zainicjowania dzielności Forum Branżowego. To jeszcze w prawdzie niesformalizowana struktura – ale warszawskie spotkanie można z pewnością przyjąć za początek działania ogólnopolskiej grupy fachowców, która będzie się zajmowała problemami branży mięsnej i gastronomicznej.
A na szczegółową relację ze spotkania w siedzibie ZRP zapraszamy do najbliższego numeru Wielkopolskiego Rzemieślnika .
Marzena Rutkowska-Kalisz