Konkurs na najlepszą kiełbasę WYNIKI

22 Sierpień 2022, wyświetleń: 1084,

„Smak Kiełbasy 2022”


W niedzielę 21 sierpnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła konkursowa zdegustowała niemal 30 różnych kiełbas zgłoszonych w konkursie „Smak Kiełbasy 2022”. Uczestnikami konkursu byli producenci, przetwórcy, restauracje i zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Wśród zgłoszeń nie zabrakło białej kiełbasy, suchej kiełbasy z dzika czy kabanosów z jagnięciny. Laureaci otrzymali nagrody Grand Prix w wysokości 500 złotych od Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, który był organizatorem konkursu. Zwycięskie produkty zostały nagrodzone także upominkami od Powiatu Poznańskiego oraz voucherami do muzeum w Szreniawie. Przyznano również certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Kiełbasy”.
W konkursie głównym eksperci kulinarni przyznali następujące wyróżnienia i miejsca:
W kategorii Wędliny suche i półsuche:
• GRAND PRIX: Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kabanosy z wędzarni
• I miejsce - Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Sp. k. z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie
• II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbasę z dzika półsuchą
• III miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną.
Wyróżnienia:
Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską
• Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową
• Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbasę suchą swojską.
W kategorii Wędliny świeże (surowe i parzone):
• GRAND PRIX: Bistro - Grill DOROTA W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbasę białą parzoną
• I miejsce - Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę polską surową
• II miejsce - Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona parzona)
• III miejsce - Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kiełbasę ze świniobicia.
Wyróżnienia:
• Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kiełbasę wiejską parzoną
• Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona surowa) oraz Kiełbaskę z dzika wędzoną parzoną
• Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe.
W kategorii Inne przetwory wędliniarskie:
• GRAND PRIX: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały
• I miejsce – Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicą wędzoną
• II miejsce - Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę słoikową
• III miejsce - Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynkę domową wędzoną.
Jest to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.


Przygotował: Instytut Skrzynki
Osoba do kontaktu:
Liliana Kubiak: liliana.kubiak@instytutskrzynki.pl, tel. 451 152 795
Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to nowo powołana powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi w drugiej połowie roku 2022. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony