Jarmark Wielkanocny w Szreniawie

21 Marzec 2023, wyświetleń: 1283,

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”


Katarzyna Bosacka - ekspert kulinarny i promotorka zdrowej żywności zasiądzie w kapitule tegorocznej edycji konkursu na najsmaczniejsze potrawy wielkanocne, organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Wydarzenie odbędzie się 2 kwietnia 2023 r. na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w ramach corocznego „Jarmarku Wielkanocnego”, jednego z wyjątkowych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Podczas eventu fani Katarzyny Bosackiej będą mogli zakupić jej najnowszą książkę „Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę” z autografem autorki, która przekonuje, że tani obiad to nie tylko kartoflanka na smalcu czy makaron ze śmietaną. Można gotować smacznie, różnorodnie i tanio, trzeba tylko wiedzieć jak! Zupa orzechowa, jagodowe leniwe, kurczak po koreańsku, pierogi lwowskie, aromatyczne curry, zaskakujący koreański makaron ze smażonym ogórkiem i sezamem to tylko kilka przykładów ze 100 przepisów opracowanych przez Katarzynę Bosacką specjalnie na potrzeby tej książki. Jak dodaje sama autorka - nie ma takiej pozycji na rynku! Nie ma książki tak różnorodnej - wiele przepisów dla mnie samej było kulinarnym odkryciem. Zarówno mięsożercy jak i wegetarianie, a nawet weganie, znajdą w niej coś dla siebie - wystarczy nieznacznie zmodyfikować przepisy.


 

W konkursie „Na Wielkanocnym Stole 2023” mogą brać udział restauracje, kawiarnie, cukiernie oraz inne podmioty gastronomiczne oraz producenci i wytwórcy z całej Wielkopolski. Organizator zachęca także obywateli Ukrainy zamieszkujących obecnie na terenie województwa wielkopolskiego do zgłaszania ciast, np. pasek czy serników oraz przekąsek mięsnych charakterystycznych dla ich rodzimego regionu. Zgłoszenia wielkanocnych wypieków oraz mięsiw można przesyłać do 31 marca br.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu dostępne są na stronach https://www.irpoznan.com.pl/wiadomosc,na-wielkanocnym-stole-2023.html, www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz www.instytutskrzynki.pl

Instytut Skrzynki Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, Pl. Parkowy 1, 62-060 Skrzynki, tel. 533 115 181, e-mail: kontakt@instytutskrzynki.pl

Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu
Poznańskiego to nowo powołana powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w zrewitalizowanym Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi w pierwszej połowie 2023 roku. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony