Festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków”

05 Wrzesień 2023, wyświetleń: 802,

17 września święto jesiennych tradycji kulinarnych w powiecie poznańskim


W niedzielę, 17 września kolejne wydarzenie w Dworze Skrzynki (pl. Parkowy 1, Skrzynki, gm. Stęszew, powiat poznański) i moc atrakcji w ramach festynu pn. „Skrzynki Pełne Smaków”: m.in. pokazy tańców ludowych, warsztaty artystyczne i pokazy rzemieślnicze, wykłady o jesiennych skarbach kulinarnych, konkurs tradycyjnych przetworów oraz jarmark rękodzieła i lokalnych przysmaków.
Zabytkowy Dwór w Skrzynkach to siedziba samorządowej instytucji kultury: Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. W obiekcie, poza restauracją oraz pokojami noclegowymi, działa też Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, nie może więc podczas pikniku zabraknąć atrakcji, które zachęcą mieszkańców regionu oraz przyjezdnych gości do poznawania elementów żywej kultury powiatu. Restauracja Dworu Skrzynki i Kuchnia Grillowa serwować będą przysmaki kuchni wielkopolskiej, którymi co weekend goszczą odwiedzających, a sam dwór będzie można bezpłatnie zwiedzić z przewodnikiem. Na placu eventowym oraz w dworskim parku członkowie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” na stoiskach sprzedażowych oferować będą wypieki, sery, warzywa, owoce i przetwory. Nie zabraknie smakołyków od koła gospodyń wiejskich i wielkopolskich rolników. Dodatkową atrakcję stanowić będą pokaz smażenia powideł, wykład o grzybach oraz ziołach. W programie znajdą się również warsztaty artystyczne dla najmłodszych, pokaz tańców ludowych zespołu „Poligrodzianie” oraz koncert zespołu Julia & Sweet Piano Jazz. Festyn to także świetna okazja do poznania przyrodniczych i turystycznych zasobów regionu dzięki spotkaniu z przedstawicielami Powiatu Poznańskiego, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, czy Wielkopolskiego Parku Narodowego. Tradycje wielkopolskiej wsi promować będzie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Dwór Skrzynki odwiedzi też w tym dniu wyjątkowy gość: dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka, która jako juror zasiądzie w kapitule konkursu „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023”, ale także spotka się ze swoimi fanami promując i podpisując swoje książki. Podczas konkursu kapituła wybierze najlepsze w Wielkopolsce przetwory z warzyw, owoców, grzybów oraz ziół i innych przysmaków.

W konkursie mogą wziąć udział koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, producenci i lokale gastronomiczne z całego regionu. Zgłoszenia uczestników przyjmowane są do 15 września włącznie. Regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.






Ankieta

Sfinansowanie dostosowania strony www do wymogów dostępności WCAG 2.1 AA ze środków NIW

Baner dofinaoswanie strony