Kucharz

Gotowanie TO SZTUKA! Wybierając zawód kucharza, poznasz tajniki różnych kuchni, będziesz mógł eksperymentować, wymyślając nowe potrawy oraz łącząc ze sobą różne smaki. Dzięki pasji i kreatywności przygotowane przez Ciebie dania będą cieszyły zarówno oko, jak i podniebienie Twoich klientów, rodzinę oraz przyjaciół.  Ach! Czyż, nie fajnie byłoby odnieść sukces, jak Aleksander Baron czy Gordon Ramsey?  
Obejrzyj poniższy film, zapoznaj się z ulotką, oraz sprawdź, jakie kompetencje będą Ci potrzebne do wykonywania tego zawodu i zdecyduj. Powodzenia!  
 
 
Kompetencje miękkie ważne w pracy
podzielność uwagi, samodzielność, kreatywność, sumienność, odpowiedzialność, wrażliwość estetyczna, umiejętność pełnego skoncentrowania się na pracy, dobra pamięć, cierpliwość, dokładność, umiejętność pracy w zespole
Predyspozycje zdrowotne
dobra kondycja fizyczna, dobry wzrok, prawidłowe rozróżnianie kolorów i ich odcieni, sprawny zmysł smaku, sprawny zmysł węchu, czucie dotykowe, koordynacja wzrokowo-ruchowa, sprawne dłonie i palce
Przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania zawodu
nosicielstwo chorób zakaźnych i pasożytniczych