Ślubowanie młodych cukierników, piekarzy i kucharzy
… Wstępując w Szeregi Rzemiosła przyrzekam uroczyście pilnie wypełniać obowiązki ucznia aby dobrą praca umacniać wysoką rangę Rzemiosła Polskiego … – tak brzmi rota ślubowania, które 25 listopada 2013 w ślad za Piotrem Koperskim powtórzyło ponad 70 uczniów . Młodzi cukiernicy, piekarze i kucharze przyjechali na tę uroczystość z całej Wielkopolski. Na co dzień uczą się w szkołach między innymi w Poznaniu, w Buku, w Swarzędzu, a praktyki zawodowe mają u rzemieślników zrzeszonych w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Po ślubowaniu każdy z kandydatów na czeladnika był pasowany cechową buławą przez Podstarszego Cechu Mariana Webera, a asystował mu ks. Tadeusz Magas. Uczniów pasował także Wojciech Zdrojowy Prezes Faworu. Uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy i sympatyczne upominki.
Wiele ciepłych słów i życzeń padło pod adresem młodych rzemieślników. Podstarszy Cechu Piotr Koperski przypomniał uczniom, że za Cechem Cukierników i Piekarzy w Poznaniu stoi 760 lat udokumentowanej tradycji, a uroczystość pasowania na ucznia jest wspaniałą kontynuacją tej wielowiekowej spuścizny. Ks. Tadeusz Magas podkreślał znaczenie wspólnoty zawodowej. Wstąpienie w jej szeregi to nie tylko przywilej ale i obowiązek dbania o dobre imię firmy, w której się pracuje. A Tomasz Wika, Dyrektor Izby życzył wszystkim powodzenia i przede wszystkim pomyślnego zdania egzaminu czeladniczego za trzy lata.
Marzena Rutkowska-Kalisz