Druga sobota września pod Ratuszem
Już po raz dwudziesty wielkopolscy piekarze i cukiernicy obchodzili swoje święto. Jubileuszowe obchody rozpoczęły się tradycyjnie w Poznańskiej Farze od Mszy Św. odprawianej w intencji Braci Piekarskiej.
Potem korowód pod wodzą muzyków Poznań Brass przemaszerował pod Ratusz. Po krótkim powitaniu gości, wręczeniu pamiątkowych plakietek dla firm, które od dwudziestu lat współorganizują obchody, rozpoczęło się świętowanie. Degustowanie wyrobów rozpoczęło – jak zawsze - dzielenie się pobłogosławionym chlebem i bułkami. Pieczywo rozdawali rzemieślnicy i zaproszeni goście.
Przez całe sobotnie popołudnie na Starym Rynku trwały konkursy i występy artystyczne, a przede wszystkim wszechstronna prezentacja wyrobów. Zachwycały nie tylko kunsztowne okolicznościowe wypieki, ale przede wszystkim bogactwo smaków i kształtów. Bułki, chałki, rogale tuż obok wielkich bochnów i misternie wyplecionych arcydzieł sztuki piekarskiej…. Dla chętnych były pajdy chleba ze smalcem lub ciasteczka i słodkie bułeczki… i przed wszystkim rogale świętomarciński.
XX Święto Chleba zorganizował Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu we współpracy z Wielkopolskim Kołem Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa.
Marzena Rutkowska-Kalisz