Pieczywo jest podstawą prawidłowej, zdrowej diety - to hasło tegorocznego Święta Chleba
Tradycyjnie już w drugą sobotę września, wraz z ostatnim tryknięciem koziołków z ratuszowej wieży piekarze przejmuję we władanie Stary Rynek w Poznaniu. Impreza organizowana jest przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wraz z Kołem Regionalnym Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej w Poznaniu.
Wzdłuż kamieniczek obok Ratusza swoje wyroby przez całą sobotę prezentowało 15 firm z Wielkopolski, a nawet z bardzo dalekiego Podlasia. Trudno opisać bogactwo zaprezentowanych wypieków – bułki, chleby, drożdżówki, rogale we wszystkich odmianach i kształtach – nic dziwnego, że degustujących i kupujących było bardzo dużo.
Pogoda spędzała sen z powiek organizatorom ale na szczęście fatalna, deszczowa aura, która towarzyszyła przygotowaniom odpuściła i w sobotę ulewa uspokoiła się. Bez przeszkód więc, barwny korowód braci piekarskiej i zaproszonych gości przemaszerował z Fary Poznańskiej pod Ratusz. Do marszu przygrywała Orkiestra Dęta z Lwówka. Pamiątkowe puchary odebrali wszyscy uczestnicy, a także zaproszeni goście. Po krótkich wystąpieniach i błogosławieństwie ks. Tadeusza Magasa rzemieślnicy i goście ruszyli w tłum z koszami pełnymi smakowitych bułek. Poznaniaków, a także bardzo licznie zgromadzonych zagranicznych turystów częstowali między innymi : Wiceprezydent Poznania Tomasza Kayser, Przemysław Trawa – Wiceprezes Międzynarodowych Targów Poznańskich i Dyrektor Tomasz Wika. A później organizatorzy przygotowali występy artystyczne, konkursy dla dorosłych i dzieci, a także kolejne degustacje.
Chleb jest w codziennym jadłospisie, a niestety bardzo często zapominamy o ludziach dzięki, którym mamy go na stołach. Święto Chleba jest więc tradycyjnie nie tylko okazją by zaprezentować bardzo bogatą gamę wypieków, pochwalić się piekarskimi nowościami ale też zwrócić uwagę na codzienną bardzo trudną pracę piekarzy.
Marzena Rutkowska-Kalisz
Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych