08 wrzesień 2012 r.
Impreza organizowana przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wraz z Kołem Regionalnym Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej w Poznaniu.
Już od czternastu lat w Grodzie Przemysława odbywa się rewia mistrzów sztuki piekarskiej. Ta tradycyjna już impreza nosząca nazwę „Święto Chleba” niesie ze sobą kilka istotnych treści. Przesłanie pierwsze - chlebowi należy się szacunek i poszanowanie bo jest głównym i podstawowym pożywieniem . Drugie to przybliżenie ludziom trudy pracy piekarza. A trzecie to zachęcenie młodych ludzi do nauki tego zawodu.
Często mówimy „nasz chleb powszedni” lecz nie zastanawiamy się nad istotą tych słów tak ważnych dla każdego z nas bo od chleba rozpoczynamy nasz dzień i nim kończymy.
Te trzy przesłania towarzyszyły uroczystości XIV Święta Chleba rozpoczynającego się w Kościele Farnym mszą św. celebrowaną przez ks. Wojciecha Wolniewicza oraz ks. Tadeusza Magasa, Kapelana Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Msza zgromadzi wszystkich którym dobro piekarstwa poznańskiego leży na sercu. Podczas mszy zostaną ofiarowane dary w postaci kosza z pieczywem , bochenki chleba. Po zakończeniu uroczystej mszy św. uczestnicy przejdą na Stary Rynek gdzie organizatorzy powitają gości w osobach : Prezydenta m. Poznania , Wojewody Wielkopolski , Marszałka Woj. Wielkopolskiego , Starosty Wielkopolskiego, Prezesa MTP ,przedstawiciela władz Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP ,Prezesa Związku Rzemiosła Polskiego, Prezesa oraz Dyrektora Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej , zaprzyjaźnione bratnie cechy z Poznania. Podczas części oficjalnej zostaną wręczone wytrwałym, którzy po raz czternasty biorą udział w święcie chleba okolicznościowe puchary .Ks. Tadeusz Magas pobłogosławi pieczywo, którym będziemy częstować zebrany tłum poznaniaków na Starym Rynku.
Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji dla wszystkich , którzy przybędą na uroczystość między innymi:
Od godz.12:00
a o 17:35 zakończenie imprezy.
Na straganach królować będzie chleb nasz powszedni o różnych obliczach , kształtach , kolorach i smakach i którymi to będą się chwalić mistrzowie, a goście będą degustować. Będzie co oglądać , podziwiać i smakować.
Mamy nadzieję, że uroczystość ta zostanie na długo w pamięci naszych gości, w pamięci mieszkańców Poznania i uświadomi także, że chleb powszedni jego smak i zapach to wynik bardzo ciężkiej i żmudnej pracy wielu ludzi związanych z poznańskim środowiskiem piekarzy. Chcemy, by następne Święto Chleba ,za rok było nie tylko kontynuacją tradycji lecz by także konsolidowało naszą poznańską brać piekarską.
Notatkę sporządziła :
Bożena Geneja